leefstijl stress en burn-out coach

bewegen = medicijn

Beweging werkt bij leefstijlaandoeningen net zo goed als medicijnen

Lichaamsbeweging kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en afname van het visceraal vet. De gunstige effecten van beweging zijn te vergelijken met die van verschillende medicijnen, aldus 2 studies.

Bewegen = medicijn

De 2 reviews ondersteunen het idee dat beweging als een effectief medicijn tegen leefstijlaandoeningen kan worden beschouwd. Voorbeelden van aandoeningen zijn diabetes type 2, artritis, obesitas en insulineresistentie.

 

Onderzoeken wijzen uit:

Bloeddruk 
De eerste studie is een meta-analyse over hypertensie, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. In deze analyse werden 391 gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s) bekeken, met een beweeginterventie in 197 RCT’s en medicatie in 194 RCT’s. Er was geen RCT die het effect van bewegen versus medicatie vergeleek. Alle vormen van beweging bleken effectief in het verlagen van de bloeddruk en het effect was vergelijkbaar met dat van veel gebruikte medicijnen.

Visceraal vet 
De tweede review gaat over visceraal vet en werd gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings. In deze review werden 17 RCT’s naar het effect van medicijnen of beweging op visceraal vet onder de loep genomen. De trials duurden minstens 6 maanden. Zowel medicijnen (zoals Metformine of Orlistat) als beweging bleken in de studies effectief. Maar beweging scoorde iets beter in de afname van visceraal vet.

Meer weten?Reactie en vragen

We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen met je vrienden, familie en kennissen. Meer weten over gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

bron:https://www.nieuwsvoordietisten.nl/leefstijlcoaches/

No Comments

Your comment...NameE-mail

Leave a reply