Meer groenten eten? Maak groentespread en smeersels

Een makkelijke manier om meer groente te eten in je dagelijkse routine te brengen en tevens minder vlees te eten, kun je bereiken met het eenvoudig zelf maken van groente smeersels. Voor op brood, of als dip voor rauwkost, bij de borrel of de lunch.

Super makkelijk te bereiden, maak zelf een groentespread van blokjes groenten of een groente smeersel te maken zoals je humous eet, maar dan van je favoriete groenten. Hieronder wat inspiratie in de vorm van wat recepten.

Wat heb je nodig voor een klein bakje groentespread?

Zelfgemaakte sandwichspread met blokjes groentes

  • 100 gram witte kool
  • 1 kleine winterwortel of 1 wortel
  • 1 bosuitje
  • 2 kleine augurken
  • 250 ml Griekse yoghurt evt beetje mayonaise zonder suiker
  • ½ theelepel citroensap
  • 1 eetlepel (knoflook)olie

Hoe maak je de groentespread?

  • Rasp de witte kool en de wortel. Snij het bosuitje in kleine ringetjes en de augurken in blokjes. Doe alle groenten in een kom.
  • Schep de Griekse yoghurt bij de groenten  en roer goed. Breng op smaak met citroensap en de knoflookolie. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
  • Roer het geheel nog 1 keer goed door en doe de spread in een grote schone jampot. Je kunt de spread zo’n 4 dagen in de koelkast bewaren.

Tips

  • Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met groenten. Denk bijvoorbeeld ook eens aan komkommer (zonder de zaadjes), paprika, tomaat (zonder de zaadjes) en zilveruitjes.
  • Ook lekker om kruiden toe te voegen, zoals fijn gehakte peterselie, basilicum of bieslook.

Aubergine-sesam smeersel

  • 1 geroosterde aubergine (30-60 minuten op 200 graden in de oven tot zwart geblakerd en zacht van binnen)
  • 1 eetlepel tahini (sesampasta)
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: chilipoeder, citroensap, teentje knoflook

Paprika-feta smeersel

  • 1 geroosterde rode paprika (20 minuten op 200 graden in de oven)
  • 1 eetlepel fetablokjes
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: chilipoeder, citroensap, teentje knoflook

Bloemkool-kerrie smeersel

  • 200 gram (circa ¼) geroosterde bloemkool (20 minuten op 200 graden in de oven)
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: chilipoeder, citroensap, teentje knoflook

Hoe maak je de groente smeersels?

  1. Doe de geroosterde groente in een blender
  2. Voeg de eetlepel en de gewenste kruiden toe
  3. Mix tot een egale spread
  4. Breng op smaak met zout en peper, en desgewenst extra kruiden

No Comments

Your comment...NameE-mail

Leave a reply