Hoe we het beste uit een crisis kunnen halen

Hoe we het beste uit een corona crisis kunnen halen en wat jij er aan kunt doen. Tips, tricks en een positieve vibe!

Rampen en crises halen het beste uit ons naar boven, wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat. En juist nu, in de tijd van Corona, is het belangrijk om je hieraan vast te houden.

Hoop, humor, veerkracht en positiviteit zijn de sleutelwoorden.

Natuurlijk komen er heel wat negatieve berichten voorbij en lees je over hamsterende aso’s en grote paniek. Maar bedenk ook dat er duizenden zorgmedewerkers, dokters, schoonmakers, vakkenvullers, medewerkers in de voedselketen, de opvang en verpleegkundigen die de mensen goed werk verrichten. Voor iedere hamsteraar zijn er duizend burgers die hun best doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. En allerlei positieve initiatieven steken zich de kop op.

We lezen ook berichten vanuit China en Italië dat deze crisis mensen dichter bij elkaar brengt. Miljoenen Chinezen zeggen jiayou’ (‘geef niet op’), om elkaar moed in te praten. De woorden ‘Andrà tutto bene’ – alles komt goed – verspreiden zich vanuit Italië naar de rest van de wereld. Deze positieve boodschap staat voor vriendelijkheid, hoop en naastenliefde.


Wat kun jij eraan doen?

Door de maatregelen van het RIVM op te volgen kun je verder verspreiding voorkomen, dat is al één maatregel. Daarnaast kun je ook ets praktisch doen, als je verplicht thuis zit, zoals boodschappen doen voor iemand die ziek is.

Pak je rust, zodat je straks extra gas kunt geven. Plan online meetings in, zakelijk, maar ook met je vrienden, je ouders en je familie. Beeld bellen via whatsapp, skype, zoom etc. zorgt ervoor dat je ook nu contact kunt hebben en we naar elkaar toe kunnen groeien in deze crisis. Of zoals de Italiaanse premier Giuseppe Conte zei: ‘Laten we vandaag op afstand blijven, om elkaar morgen nog sterker te omarmen.’

 

Tijd om de balans terug te vinden

Met deze positiviteit in onze gedachte kun je proberen een jouw balans te herstellen. Wellicht helpen deze tips jou ook om een en ander te relativeren, dus nog even voor je op een rijtje;

1. Leef de regels na, handen wassen, afstand houden en houdt je op de hoogte van de laatste regels van het RIVM
2. Wees kritisch op de relevantie en waarheid van de informatie die je tot je neemt. Kortom heel veel is fake news en beperk je tot positieve zaken en informatiebronnen zoals het RIVM.
3. Besef dat alles voorbij gaat, ook dit gaat weer voorbij
4. Neem de tijd om uit te rusten zowel fysiek als geestelijk
5. Gebruik je tijd voor zelfreflectie, meditatie en mindfulness
6. Houdt contact met je naasten door (beeld)bellen, mailen etc.
7. Doe iets voor een ander, dat geeft je een geweldig gevoel

 

Andere tips voor het doorbrengen van je vrije tijd;

1. Lees een boek
2. Luister podcasts
3. Doe ene online cursus
4. Ontwikkel jezelf
5. Kijk een mooie film of documentaire
6. Maak een plan voor de zomer
7. Bedenk wat je later worden wilt, of wat je wilt verbeteren aan je huidige leven
8. Doe een spelletje (ouderwetse monopolie)
9. Ga lekker koken, maak iets van wat je in huis hebt (maak je oude voorraden op)
10. Ruim je huis op
11. Doe klusjes waarvoor je nooit tijd had
12. Doe thuisoefeningen, sit-ups, yoga of dans door de kamer
13. Ga knutselen, tekenen, doe naai en verstelwerk

Je hebt geen invloed op de wereld om je heen, niet op de economie, niet op een natuurramp of een oprukkend virus, maar wel op hoe jij je voelt en hoe je met deze situatie omgaat.


Je hebt wel invloed op hoe jij deze tijd beleeft en wat je er uithaalt.

En het kan zelfs zo zijn dat je door deze gedwongen pas op de plaats maakt, je je leven opnieuw onder de loep neemt. Wat kan er nu makkelijker, eenvoudiger, meer online zonder onpersoonlijk te worden? Waar word ik nu gelukkig van? Wat brengt me energie? Waar word ik vrolijk van? Maak gebruik van de beschikbare tijd, zodat je er straks beter uit komt. Hoop, humor, veerkracht en positiviteit helpt je!

Fijne dag! Liefs van de Healthy Crew!

 

Meer weten? Reactie en vragen

We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen met je vrienden, familie en kennissen. Meer weten over gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Your comment...NameE-mail