leefstijl stress en burn-out coach

Ikigai, het geheim van gelukkig en gezond oud worden

Het geheim van de gelukkige Japanse honderdjarigen op het eiland Okinawa? Ikigai. Betekenis aan je leven geven, weten waarvoor jij ’s morgens je bed uit komt en meer dan honderd jaar oud worden?

Wat betekent Ikigai?

Als je kijkt naar de Japanse tekens, staat er zoiets als: “Leven, de moeite waard”. Een heldere en duidelijke ikigai hebben, zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in je leven. Ikigai is ook gezond eten en bewegen. Ikigai kijkt naar de gezonde leefgewoontes van de langstlevende op deze aarde en vertaald deze in tips and tricks die je kan toepassen in je eigen leven.

Deze tips en wijsheden geven inzichten en zingeving om je leven gezond in te richten. Eigenlijk handvaten die we in de Westerse wereld ook zouden moeten toepassen en die bij een leefstijl verandering passen. Kortom als je gezond en gelukkig wilt leven.

Ikigai tips:

 • Maak je geen zorgen;
 • Zorg voor goede gewoonten: beweeg veel, maar niet te intensief, eet divers en gezond,
 • wees dankbaar;
 • Elke dag je vriendschappen onderhouden: ontmoeten, kletsen, dansen en lol maken;
 • Leef zonder haast: zonder haast leef je langer;

 

Hoe vind je jouw Ikigai?

 

 

 

In de tekening zien je 3 cirkels

 • In de één staat wat je zelf leuk vindt,
 • in de ander wat de wereld nodig heeft
 • In de derde waar je ook écht werk van kunt maken.

Waar die cirkels elkaar overlappen, dat zijn de dingen die je zou moeten doen om een gelukkig leven te leiden.

 

 

 

De kern van ikigai: sta iedere dag met een doel op, en blijf actief, ook ná je pensioen.

 

De hoogbejaarde inwoners van Okinawa verbouwen bijvoorbeeld zelf hun groente, doen vrijwilligerswerk in het buurthuis en ze groeten elkaar elke ochtend. Gematigd leven, gezond eten, veel bewegen, en leven in een hechte gemeenschap, horen er ook bij. Dit is natuurlijk niet nieuw want eerder onderzoek wees al uit dat naast Okinawa ook Sardinië en in Griekenland en Zweden, en op eilanden bij Costa Rica mensen gemiddeld veel ouder en gezonder werden. In bijna alle gevallen ging het om eilanden, meestal met een mild klimaat. De bewoners waren daar vaak – noodgedwongen – zelfvoorzienend, en daardoor actiever. En op eilanden tref je vaak hechte gemeenschappen. Hieruit kunnen we dus gemakkelijk de succesvolle ingrediënten halen voor een lang en gezond leven.

Gezonde eetgewoontes

Ikigai staat ook stil bij een bij gezonde eetgewoontes en bewegen. Hierbij hoort:

 • eet gevarieerd en voornamelijk plantaardig,
 • eet minstens 5 groente- en fruitgerechten per dag.
 • Granen vormen de basis van het dieet.
 • Suiker in pure vorm wordt niet tot nauwelijks gegeten.
 • En belangrijk: de 80% wet. Eet je niet helemaal, maar 80% vol.

Dagelijks bewegen

Het doen van dagelijkse oefeningen is ook een belangrijk ingrediënt om gezond oud te worden. Oefeningen in de vorm van:

 • radio taiso, (een calenatics voor kracht en soeplesse, die je met zijn allen doet in een park waarbij de radio verteld wat je moet doen, ook te vinden op youtube)
 • yoga,
 • tai chi,
 • qi gong (zie omschrijving hieronder)

Qi gong

(uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren. Qi-gongoefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een qi-gongoefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen. Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt geacht de stroming van qi (levensenergie) in het lichaam positief te beïnvloeden. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van qi te hebben. De qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de qi-gongoefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.

Ikigai, samenvattend in tien wijsheden

 1. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen: waarom stoppen met de dingen die je leuk vindt om te doen?
 2. Doe rustig aan: haast is het tegenovergestelde van een kwalitatief leven
 3. Eet je niet helemaal vol: niet volproppen, maar eten tot je ongeveer 80% vol zit
 4. Omring jezelf met goede vrienden: om naar je te luisteren, je te adviseren en om lol mee te maken
 5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag: onderhoud je lichaam, want het moet nog jaren mee
 6. Lach!
 7. Zoek de natuur op:  goede manier om lichaam en geest op te laden
 8. Bedank: Wijd een moment van de dag om te bedanken en je geluksstroom zal groeien
 9. Leef in het nu: treur niet om het verleden en wees niet bang voor de toekomst. Alles wat je hebt is de dag van vandaag
 10. Volg je ikigai: In jou zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven, tot het einde van je dagen. Als je je ikigai nog niet hebt gevonden, zal dat je volgende missie zijn.

 

Kennismaken?

Wil je kennismaken met de Healthy Crew? Of wil je reageren of heb je vragen over de deze blog? We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen. Meer weten over ademhaling, gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie, vitaliteit of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

Gratis adviesgesprek

Gratis online adviesgesprek met één van onze coaches inplannen kan snel en gemakkelijk. KLIK HIER om jouw gesprek in te plannen.

JOUW GESPREK INPLANNEN >

 

#HealthyCrewNL #angst #stressmagerzijn #ACT #HealthyCrewhelpt #nothingtofearday #omgaanmetangst #omgaanmetstress #stress #coaching #coach #stresspreventie #erkendecoaches

Ruby Dickhoff