Nature Based coaching

Reconnect-learn-grow – verbinden, leren en groeien

Bij veel mensen is de balans verstoord tussen werken en ontspanning, maar ook tussen denken en doen. Tussen wat je brein wilt en waar je hart ligt, tussen je hoofd en wat je lichaam je wilt vertellen. De vermoeidheid die je voelt komt omdat je lichaam uit balans is. Het is een lichamelijke reactie op gevaar, stress, verdriet of trauma’s. Door te bewegen in de natuur combineer je ontspanning en beweging en geef je je lichaam de kans om weer in balans te komen. Je bent uit balans en doordat je al een hele tijd signalen van je lichaam hebt genegeerd gaat je lichaam steeds harder roepen.

GRATIS
strategiegesprek

Wat is Nature Based Coaching?

Nature based coaching is meer dan het coachen van een coachee in een natuurlijke setting of wandelend coachen. Nature based coaching is een systemische coaching methodiek waarbij de coachee, de coach en de natuur samen de coaching ervaring creëren. De gunstige effecten van de coaching worden vermenigvuldigd door de gezondheidsvoordelen van wandelen in de natuur. Deze combinatie maakt zowel een diepere als een bredere verkenning van de leerdoelen van de coachee mogelijk.

‘Je gaat naar buiten om naar binnen te gaan en gebruikt de fysiologische voordelen van bewegen.’  ~ Michiel Preymann

Nature based coaching is een samensmelting van diverse ervaringen en is een combinatie tussen Forest Bathing ( shinrin-yoku) in het Nederlands natuurbaden, (maar dat klinkt zo zweverig) mindfulness en de meer adrenaline-gedreven ervaring van Wilderness/Adventure-therapie.

Nature Based Coaching - voorbeeld5

Persoonlijke doelen en oplossingen voor uitdagingen

Nature Based Coaching - voorbeeld2

Tijdens nature based coaching wordt er gewerkt aan het vergroten van zelfbewustzijn, het ontwikkelen van persoonlijke doelen en het vinden van oplossingen voor uitdagingen in het leven, zoals stress en het vergroten van veerkracht. De natuur wordt hierbij ingezet als inspiratiebron voor nieuwe inzichten en ideeën. Nature based coaching is een opkomende stroming en kan individueel of in groepsverband worden toegepast en wordt steeds populairder als alternatief voor traditionele coaching technieken.

De methodiek van de Healthy Crew maakt gebruik van de gunstige effecten van de coaching vermenigvuldigd met de gezondheidsvoordelen van bewegen en van de lichamelijke voordelen van aanwezig zijn in de natuur.

Nature based coaching bij veerkracht coaching

Nature Based Coaching - voorbeeld3

Met name veerkracht coaching en stress en burn-out coaching wordt gecombineerd met ofwel wandelen ofwel buiten zijn ofwel in de natuur zijn. De kracht en het effect van de natuur op de gesteldheid van mensen wordt gebruikt als een aanvullend en versterkend middel voor de behandeling van een verscheidenheid aan fysieke, emotionele en cognitieve vraagstukken.

Wanneer je nature based coaching combineert met traditionele stress en burn-out coaching en met leiderschap coaching, leiderschapsontwikkeling, ecopsychologie, creatieve therapie en business coaching ontstaat er een krachtig veerkracht programma voor bedrijven met een focus op luisteren, verbinden, competenties en fun.

‘Kijk diep in de natuur en dan begrijp je alles beter.‘~ Albert Einstein

Nature based coaching bij leiderschap coaching

Nature based coaching kan ook worden ingezet als leiderschap coaching op basis van de natuur en haalt de coachee (executive/leider) uit de beslotenheid van het kantoor en neemt deze de natuur in, waar de coachee, de coach en de natuur samen de coaching ervaring creëren. Een coaching sessie wandelend in de natuur om nieuwe perspectieven en mogelijkheden op de leiderschapsreis te verkennen.

‘Een reis van weerstand naar veerkracht, van starre stilstand naar open vooruitgang.’

NBC ondersteuning - de Healthy Crew

Waarin verschilt Nature based coaching met traditionele coaching?

Nature Based Coaching - voorbeeld

Op de natuur gebaseerde coaching werkt met dezelfde onderwerpen die in een traditionele coaching sessie aan de orde komen. Een coachee kan komen om zelfvertrouwen, stressklachten, beter omgaan met stress, werkdruk en belemmeringen, gedragsverandering en anders leren denken, enz.

Een team wil zich mogelijk concentreren op communicatie en professioneel werken of relaties en omgangsvormen binnen het team. Het gaat om hulp bij je persoonlijke ontwikkeling om groei en om gedragsverbetering. Kortom, het ingebrachte onderwerp is het startpunt.

De kracht en het effect van de natuur op de gesteldheid van mensen wordt gebruikt als een aanvullend en versterkend middel voor de coaching van diverse vraagstukken met fysieke, emotionele en cognitieve dimensies.

Het verschil zit niet in de coachvraag, wel in het resultaat

Nature Based Coaching - de Healthy Crew

Nature based coaching en wandel coaching zijn allebei vormen van coaching die gebruik maken van de natuur als hulpmiddel. Het verschil tussen beiden is dat bij wandel coaching de focus vooral ligt op het wandelen en de fysieke beweging, terwijl bij nature based coaching de bewegingsvoordelen combineert met de natuur als methodiek en deze gebruikt wordt als metafoor en als inspiratiebron voor de coaching sessies.

Waar Nature-based coaching verschilt met gewone coaching, is niet het onderwerp of de coachvraag, maar de resultaten en de methodiek. De resultaten van op de natuur gebaseerde coaching:

De reis is net zo belangrijk of misschien wel belangrijker dan de bestemming
We zoeken de wildernis van de natuur op om de wildernis van de stad, je werk en jezelf te kunnen hanteren
We gebruiken de voordelen van de natuur op je gesteldheid. Je gaat naar buiten om naar binnen te kunnen gaan
Door de herstelde verbinding met de natuur, verander je de relatie met jezelf en je omgeving
De rust geeft ruimte en een andere manier van benaderen. Je laat resultaten los, en geef ruimte aan nieuwe ontwikkelingen.

6 elementen van Nature based coaching

1- Fysieke activiteit, je bent letterlijk en figuurlijk in beweging. Stilstand is achteruitgang
2- Herstellen van de conditie en connectie tussen lichaam en geest, door de rust van de natuur
3- De voordelen van aanwezig zijn in de natuur op je lichaam en geest
4- Gelijkwaardigheid van naast elkaar lopen (ipv tegen over elkaar zitten)
5- Ervarend leren (experiential learning), ervaren, toepassen en reflecteren
6- Natuur metaforen en interacties helpen bij inzicht

De voordelen van Nature Based Coaching

Waarom Nature Based Coaching? Natuur vermindert stress en verkleint de kans op ziektes. Een bezoek aan de natuur leidt tot een vermindering van pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid. Ook zorgt het voor een toename aan positieve gevoelens en energie. Bovendien nodigt de natuur uit tot bewegen.

Bewegen in de letterlijke zin, dat je wandelt, maar zeker ook in de figuurlijke zin, er komt beweging in je hoofd. Door het wandelen en in de natuur zijn daalt je cortisol level, waardoor de creatieve en logische verbindingen worden hersteld. Hierdoor heb je ruimte voor nieuwe denkprocessen.

Uit onderzoek blijkt dat het gezonde effect niet alleen maar te maken heeft met het inademen van frisse lucht of de prettige natuurlijke omgeving. Het gaat dieper: natuurervaring heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Alleen al in de natuur zijn, heeft aantoonbare gunstige effecten op het herstel bij stress en ziekte.

Het aanleren van vaardigheden en technieken voor ontspanning in de natuur, die als ingesleten gedragingen bijdragen aan het persoonlijk welzijn geven je ‘tools for a lifetime.’

‘De grootste verbetering in de gevoelsstemming treedt op tijdens de eerste vijf minuten van een bezoek aan de natuur.’ ~ Barton & Pretty, 2010
‘Contact met de natuur (visueel en fysiek) heeft met name een gunstige invloed op ‘hogere’ cognitieve functies die bijvoorbeeld nodig zijn om te plannen, problemen op te lossen en impulsen te beheersen.’ ~ Berman, Jonides, & Kaplan, 2008; Bratman, Hamilton, & Daily, 2012

Kortom, Nature based coaching heeft verschillende voordelen, waaronder:

  • Het kan bijdragen aan ontspanning en stressvermindering door de positieve invloed van de natuur op ons welzijn.
  • Het kan helpen bij het vergroten van het bewustzijn en de verbinding met de natuurlijke omgeving om ons heen.
  • Het kan bijdragen aan het versterken van leiderschapskwaliteiten en het nemen van belangrijke beslissingen door middel van metaforen en symbolen uit de natuur.
  • Het kan bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling door het verkennen van persoonlijke uitdagingen en doelen in een natuurlijke omgeving.
  • Het kan helpen bij het ontwikkelen van een gevoel van verantwoordelijkheid en verbondenheid met de natuurlijke wereld.

Lees meer over de coaching, de procedure en de resultaten.

Onze coachings
Klantwaardering 9,54 - Healthy Crew
Waar kunnen we je mee helpen?
coaching-veerkracht-Stress-en-Burn-out_600x600

Veerkracht

Stress & Burnout

Lees meer
coaching-Persoonlijke-ontwikkeling_600x600

Persoonlijke
ontwikkeling

Lees meer
Coaching-business_600x600

Business
Coaching

Lees meer
Coaching-vitaliteit_600x600

Vitaliteit

coaching

Lees meer
coaching-leiderschap_600x600

Leiderschap

coaching

Lees meer
Plan een gesprek met de Healthy Crew in

Heb je behoefte aan ondersteuning bij jouw leiderschap? Maak een afspraak.

De succesvolle aanpak van onze coaching biedt je de mogelijkheid om de coaching volledig aan te passen aan jouw individuele behoeften en leiderschapsuitdagingen.

Neem contact op  voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
GRATIS ADVIES GESPREK