Rouw en verlies

Rouw en verlies verwerken met coaching. We zijn als mensen zo gebouwd dat moeite hebben met verlies. We zijn gevoelig om iets te verliezen , sterker nog we zijn geprogrammeerd om verlies tegen te gaan. Daarom vinden we het ook zo moeilijk als er sprake is van verlies.

Vreemd eigenlijk, want vroeg of laat krijg je als mens te maken met verlies en met rouw. Altijd, iedereen. Bij verlies denken mensen vaak aan het kwijtraken van een geliefde of dierbare, maar ook wanneer je leven (ingrijpend) veranderd spreken we van verlies. Verlies van baan, van functie, van een teamlid, van werkzaamheden, van een relatie (scheiding) of gezondheid. Allemaal ingrijpend verlies en zaken die van je zijn afgenomen.

‘In de Westerse samenleving is het nog steeds lastig ons te verhouden tot verlies en rouw.’  En ondanks dat verlies  bij het leven hoort, willen we er maar wat graag snel vanaf. Want je moet tenslotte ook wel weer door. En daar gaat het vaak mis, want rouw kent geen standaard tijd en is voor iedereen anders. De Healthy Crew coach kan je helpen bij dit proces, niet versnellen, wel helpen bij het inzetten van veerkracht bij verlies.

‘ De coaching biedt hulp bij het opnieuw vinden van je weg in een wereld die veranderd is en waar je iemand of iets kwijt bent. Troostrijk leren omgaan met verdriet, veilig in je eigen tempo.’

GRATIS
strategiegesprek

Rouw als reactie op verlies

Rouw is het proces van aanpassing aan ingrijpende verliezen. Als we ons als mens niet zouden hechten, zouden we niet rouwen.

‘Alles voelt anders, het verdriet voelt overweldigend en je hoofd is één grote chaos.’

Rouw is de reactie op het verlies, op het verlies in brede zin dus. Hoewel ieder mens te maken krijgt met verlies, is rouw voor iedereen uniek.

We spreken van rouw, als zijnde een proces  waarin je verlies verwerkt. Verlies gaat nooit meer weg, maar je kunt het wel een plek geven, of met het verlies leven, het verlies raakt op de achtergrond en soms komt er iets moois voor naast. (niet voor in de plaats, maar ernaast).

Rouw kan zich uiten op alle vlakken: emotioneel, fysiek, mentaal en in gedrag.

Emotioneel: Zo kun je je verdrietig voelen, maar ook boos, machteloos en verward, door gevoelens toe te laten kun je rouwen.

Fysiek: Je lichaam reageert op rouw, het is ook fysiek een zwaar proces. Het heeft ook invloed op je immuunsysteem, daarnaast kun je vermoeidheid, slaapproblemen, weinig of geen eetlust, misselijkheid en darmklachten ervaren. Het kan ook zijn dat fysieke klachten jou laten zien dat jouw verdriet nog niet is verwerkt.

Mentaal: Je brein is bezig met het verwerken van je verlies, het moet het verlies een plekje geven. Dat kost energie en daarom kunnen andere processen minder goed gaan, zoals dat je vergeetachtig wordt of snel afgeleid omdat je veel over het verlies aan het nadenken bent.

Gedrag: Je kunt door je verdriet wat stiller worden dan mensen van je gewend zijn. Dat komt omdat je veel nadenkt over het verlies, maar het kan ook zijn dat je veel huilt, je bed niet meer uitkomt of juist alles doet voor afleiding en veel weg bent of juist verslavingsgedrag vertoont.

Veerkracht bij rouw en verlies

Veerkracht: het vermogen om te buigen en niet te breken, om terug te veren en soms zelfs te groeien na de confrontatie met stresserende ervaringen.

Het proces van je goed kunnen aanpassen aan tegenslag, trauma of belangrijke stressbronnen. Veerkracht is dus het antwoord op een goed rouwproces na verlies.

De coaching omgaan met rouw en verlies

Er bestaat geen vast patroon bij rouw, het is voor iedereen anders, dat maakt het voor sommige mensen lastig om te begrijpen. Maar het is soms voor degene die rouwt ook moeilijk om te accepteren. Met de coaching gaan we in op de gevoelens, de emoties en wat de rouw betekent voor elk levensgebied. Het begint bij het erkennen van de emoties, en het loslaten, een empathisch luisterend oor, gevolgd door actief samen kijken naar, waar je hulp bij nodig hebt. Alles voelt anders, waar gaat je vlammetje wat harder van branden? Waar krijg je energie van? Hoe ga je om met deze verandering? Waar ligt je kracht? Hoe ga je het verlies invullen? Hoe ga je je weer verbinden met andere mensen en de je omgeving? Wat heb je nodig? Welke stappen moet je hiervoor doen?

Er is geen vast patroon als je rouwt, maar vaak komen er wel een aantal fasen voor in je rouwproces.  Deze fasen hebben geen vaste volgorde: ze lopen door elkaar heen en kunnen ook weer terugkomen.

Erkennen:  beseffen dat de ander echt nooit meer terugkomt
Herkennen: omgaan met de warboel aan gevoelens
Verkennen: je aanpassen aan je veranderde leven, dat vorm moet krijgen zonder die ander
Verbinden
: verder leven met je herinneringen, met die ander in je hart

Goed ontwikkeld persoonlijk leiderschap geeft grip op je leven.

De coaching biedt hulp bij het opnieuw vinden van je weg in een wereld die veranderd is en waar je iemand of iets kwijt bent. Troostrijk leren omgaan met verdriet, veilig in je eigen tempo.

Hedendaags model van rouw: het duale procesmodel

Volgens Stroebe en Schut moet de rouwende zich een weg zien te vinden in de wereld zonder de dierbare en tegelijkertijd is er het eigen leven dat verder gaat. Het verlies én het dagelijks leven vragen aandacht en energie. De ene beweging is verliesgericht en de andere herstelgericht. Het een is niet beter dan het andere, het is een kwestie van een soort balans zoeken. Zo leer je de weg te vinden in het nieuwe leven, met een plek voor het verlies.

Met welke coaching kunnen we je helpen?

Wij bieden mensgerichte coaching op het gebied van veerkracht, stress en burn-out, persoonlijke ontwikkeling, business, vitaliteit en leiderschap.

coaching-veerkracht-Stress-en-Burn-out_600x600

Veerkracht

Stress & Burnout

Lees meer
Persoonlijke-ontwikkeling-wit-600x600

Persoonlijke
ontwikkeling

Lees meer
Coaching-business_600x600

Business
Coaching

Lees meer
coaching-vitaliteit-wit

Vitaliteit

coaching

Lees meer
coaching-leiderschap_600x600

Leiderschap

coaching

Lees meer
coaching-team-wit

Team
Coaching

Lees meer
Plan een gesprek met de Healthy Crew in

Heb je behoefte aan ondersteuning bij jouw persoonlijke ontwikkeling? Maak een afspraak.

De succesvolle aanpak van onze coaching biedt je de mogelijkheid om de coaching volledig aan te passen aan jouw individuele behoeften en leiderschapsuitdagingen.

Neem contact op  voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
GRATIS ADVIES GESPREK