Slaapproblemen,
Goed slapen begint overdag!

Slaapproblemen door stress of meer last van stress door slaapproblemen. Het is een beetje een kip en ei verhaal. Beiden zijn waar. Stress is de voornaamste oorzaak van slaapproblemen. Als je veel piekert val je lastig in slaap en wordt je vaak meerdere keren per nacht wakker. Piekeren komt vaak samen of als gevolg van langdurig onder stress leven. Je lichaam en je brein komen dan niet tot rust en blijven ook actief gedurende de uren dat je eigenlijk zou moeten en willen slapen. We noemen dat je motor niet uit kunnen zetten. Het gevolg ervan is dat je tijdens je slaap en in rust, niet goed hersteld, waardoor je energievoorraad steeds een beetje verder uitput. Wanneer zo doorgaat, is een burn-out onoverkomelijk.

‘Veel slaapproblemen worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan overmatige stress, stress die men in het dagelijks leven problemen ervaart dus.’

De stress en frustratie die je ervaart wanneer je niet goed hebt geslapen, niet in slaap kunt vallen of meerdere malen wakker wordt tijdens de nacht, zorgt voor nog meer stress en slapeloosheid. Goed slapen begint overdag, met voldoende beweging, uitdaging, gezonde voeding en ontspanning. Tijd om deze vicieuze cirkel te doorbreken dus.

GRATIS
strategiegesprek

Uitleg samenhang stress en slaapproblemen

Zoals we op onze website al vaker hebben uitgelegd, is stress is niet alleen maar ongezond, het is ook erg functioneel en nuttig. We leggen je graag de stress werking in het kort nog even uit.

Door de aanmaak van stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, word je alerter en presteer je beter. Doordat de mensheid in de oertijd werd blootgesteld aan allerlei gevaren die op de loer lagen, was het noodzakelijk om alert te zijn op gevaar en alle waarneembare prikkels, dat maakte dat je kon overleven. Maar na inspanning en alertheid wisselde je dit af met rust en ontspanning in een veilige omgeving. Dus zodra het gevaar was geweken, schakelde het lichaam vanzelf weer over naar de ontspanningsmodus. Je zette je motor weer uit en kon weer energie opladen.

Goed slapen begint overdag, met voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende herstelmomenten.

Wij als mens zijn nauwelijks geëvolueerd qua hoe we lichamelijk reageren op prikkels, maar onze omgeving is wel helemaal veranderd. Wij hebben dus de ontwikkelingen niet goed bij weten te houden. Door bijvoorbeeld de technologie, (te)veel intensieve, verschillende dagelijkse bezigheden en een zeer veeleisende maatschappij krijgen we een dusdanige grote hoeveelheid prikkels te verwerken dat we ons stresssysteem continu aan staat en ons lichaam niet meer vanzelf terug gaat naar de ontspanningsmodus. Al deze prikkels vertaalt ons oude systeem als gevaar en dat veroorzaakt langdurige stress en angst, hierdoor sta je de hele dag ‘Aan’ en kun je je motor soms niet meer uitzetten. Met als gevolg dat je slecht slaapt en niet meer oplaadt.

Stress, hormonen en slaapproblemen

Als je langdurig overmatig stress ervaart, heeft dat zijn uitwerking op jou, zowel lichamelijk als geestelijk. Door een langdurige overbelasting en blootstelling aan stress zonder herstel,  raakt de hormoonhuishouding uit balans: de aanmaak van cortisol neemt toe, met als gevolg dat de verbindingen in je brein worden verstoord. Hierdoor reageer je zonder filter, wordt je logisch denkvermogen aangetast en kom je maar moeilijk in slaap. Het slaaphormoon melatonine zorgt in de avonduren normaal gesproken voor een slaperig gevoel, maar omdat het niveau van het stresshormoon cortisol bij langdurige stress toeneemt, lukt het je niet meer goed om in slaap te vallen of door te slapen.

Cortisol zorgt er namelijk voor dat je gedurende een langere periode kan presteren, als je dus door stress teveel cortisol aanmaakt, zal het brein in een overlevingsstand blijven staan. Hierdoor krijgt het lichaam niet voldoende rust en kan het niet goed meer herstellen.

Bij gezonde omgang met stress of wanneer je na stress je motor kunt uitzetten, kom je na stress weer in de ruststand en normaliseert het cortisol niveau vanzelf weer. In een situatie waarbij je onder langdurige stress verkeerd, zal dit patroon verstoord raakt en je blijft je lichaam in de actiestand staan.

Stress en de invloed op je immuunsysteem

Een langdurig verhoogd stressniveau verzwakt het immuunsysteem en daardoor ben je vatbaarder voor ziektes. Voldoende kwalitatief goede slaap is van groot belang voor het herstel van je lichaam en je brein. Als dit herstel niet of niet voldoende plaatsvindt kunnen we ons niet meer ‘resetten’ en ons niet goed voorbereiden op een nieuwe dag, wat kan leiden tot klachten als een slecht(er) geheugen, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, een ‘kort lontje’, ‘lange tenen’, overgewicht en een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Bij langdurig negeren van stress signalen, kunnen deze klachten leiden tot een burn-out, angststoornissen en zelfs een depressie tot gevolg hebben.

Coaching bij slaapproblemen

De coaching is gericht op het achterhalen van de oorzaak van de slaapproblemen, waarna we gericht aan de slag te gaan met het aanpakken van die oorzaak, het toepassen en testen van oplossingen en het doorbreken van de vicieuze cirkel van een door stress verstoord slaappatroon. De coaching bij slaap problemen heeft als doel, betere slaapkwaliteit, acceptatie van oorzaken en actief werken aan stress en piekergedachten. Met als gevolg dat je weer uitgerust en energiek van het leven kan genieten en slapen weer een aangename ervaring zal worden.

Oorzaken liggen vaak bij stress (op werk, door familie omstandigheden, relatie, gezondheid, examen, gezin, kinderen) en of leefstijl (alcohol gebruik, koffie, voeding, slaap hygiëne etc.), maar soms heeft het een medische reden, dan helpt coaching alleen bij het stuk acceptatie, niet bij de aanpak van de oorzaak.

Met welke coaching kunnen we je helpen?

Wij bieden mensgerichte coaching op het gebied van veerkracht, stress en burn-out, persoonlijke ontwikkeling, business, vitaliteit en leiderschap.

coaching-veerkracht-Stress-en-Burn-out_600x600

Veerkracht

Stress & Burnout

Lees meer
Persoonlijke-ontwikkeling-wit-600x600

Persoonlijke
ontwikkeling

Lees meer
Coaching-business_600x600

Business
Coaching

Lees meer
coaching-vitaliteit-wit

Vitaliteit

coaching

Lees meer
coaching-leiderschap_600x600

Leiderschap

coaching

Lees meer
coaching-team-wit

Team
Coaching

Lees meer
Plan een gesprek met de Healthy Crew in

Heb je behoefte aan ondersteuning bij jouw persoonlijke ontwikkeling? Maak een afspraak.

De succesvolle aanpak van onze coaching biedt je de mogelijkheid om de coaching volledig aan te passen aan jouw individuele behoeften en leiderschapsuitdagingen.

Neem contact op  voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
GRATIS ADVIES GESPREK