Mijn partner heeft een burn-out

Hoe vinden we een nieuwe balans samen?

Partner coaching, speciaal voor de partners van degene met een burn-out. Lees hier wat je kunt doen om je partner zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat. Want laten we eerlijk zijn, je relatie en/of het hele gezin komt onder druk te staan. Een burn-out is een ingrijpende gebeurtenis voor degene die het heeft, maar ook voor de naaste omgeving heeft een burn-out grote gevolgen.

GRATIS
Burn-out test

Hoe ga je hiermee om? Zonder er zelf aan onderdoor te gaan?

Hoe ga je goed om met de situatie? Hoe handel jij zelf eigenlijk deze ervaring? Het is best moeilijk om te leven met iemand die burn-out is. Zeker als je er zelf geen ervaring mee hebt is het soms best moeilijk voor te stellen wat je partner of naaste doormaakt. Het is daarom van belang dat je leert te begrijpen wat er gebeurt bij een burn-out.

Alles rond krijgen

Het is heel normaal als je even niet weet hoe moet omgaan met een zieke wederhelft. Je voelt je machteloos en het is in eerste instantie heel naar om je partner zo ziek te zien. Maar daarna komt het volgende probleem hoe ga jij alles opvangen? Want wie brengt nu de kinderen naar school of naar hun sportclubjes? En wie helpt ze met hun huiswerk? Ook jullie verdeling in het huishouden veranderd nu de wederhelft eigenlijk tot niets meer in staat is, verschuift de balans tussen jullie ineens wel heel erg naar kant. Als jij als partner dan ook een zware baan hebt, ondernemer bent of zelf ook zaken hebt die veel energie kosten, dan is het logisch dat er zaken spaak gaan lopen. De druk ligt dan bij jou als partner, waardoor jullie relatie wellicht ook onder druk komt, wat weer stress met zich meebrengt en je zo een negatieve spiraal terecht komt.

Signalen herkennen

Je hebt de veranderingen al wel gezien bij je partner. Het gaat steeds slechter. Het energieniveau van je partner is laag en de motivatie van de dagelijkse bezigheden ontbreekt. Je herkent je ooit zo bruisende partner helemaal niet meer, je ziet een vermoeide partner, die heel anders reageert dan je gewend bent en die ineens allerlei vage klachten heeft.

Deze signalen zijn natuurlijk goed om in de gaten te houden bij je partner maar dat geldt ook voor jou. Omdat de belasting nu erg jouw kant op schiet en je misschien in eerste instantie niet wilt zeuren over jouw sores, kan het zo maar zo zijn dat jij ook overbelast raakt. Houd dus ook jezelf in de gaten.

Hieronder een aantal stressklachten die je zou kunnen herkennen:

Extreme Vermoeidheid
Slapeloosheid
Veel piekeren
Onrustig gevoel
Hartkloppingen
Overmatig zweten
Concentratieproblemen
Vergeetachtig
last van herrie of drukte
Emotioneel
Angstig
Boosheid & prikkelbaar

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak vrijblijvend jouw adviesafspraak

Wat is een burn-out?

Burn-out is de gebruikte term voor het gevoel opgebrand te zijn (letterlijke en figuurlijk) en geen energie en motivatie meer te hebben voor de dagelijkse bezigheden. Hij/zij is emotioneel uitgeput en voelt zich vaak afstandelijk of geïrriteerd bij andere mensen. Iemand met een burn-out heeft weinig tot geen energie om simpele taken uit te voeren, laat staan zijn/haar werk op een goede manier uit kan voeren.

Een burn-out of overspannenheid ontstaat als gevolg van langdurige overbelasting. Dit wordt vaak veroorzaakt door langdurige stress: je hebt te lang te veel van jezelf gevraagd. Stress ontstaat op verschillende manieren en niet alleen op het werk. Het uiteindelijke ontstaan van een burn-out ontstaat vaak door een combinatie van stressfactoren:

Problemen op het werk. Dat kan op allerlei vlak zijn zoals, te weinig autonomie, vervelende verstandhouding met collega’s of leiding gevende, pesten op het werk, team overbelasting, taak overbelasting, te weinig competenties om je functie te kunnen vervullen, weinig steun van collega’s of management, zware werkomstandigheden, prestatiedruk, team problematieken, persoonlijke kenmerken staan je in de weg (denk aan perfectionisme, nee-zeggen, te veel hooi op je vork nemen, niet kunnen delegeren, slechte planningsvaardigheden etc).

Problemen in de privésfeer. Ook hier kunnen er veel oorzaken zijn, die de overbelasting veroorzaken, we noemen er een paar; onveilige of ongewenste thuissituatie, misbruik, schulden, verbouwen, trouwen, familieruzies, mantelzorg, weinig sociale contacten, weinig steun uit de omgeving, slecht huwelijk etc.

Heftige gebeurtenissen. De trigger voor een burn-out kan ook liggen bij heftige gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare, trauma, ernstige ziekte, relatiebreuk, ontslag, ongewenste kinderloosheid, misbruik etc.

Als het niet lukt om met (werk)stress om te gaan, of als er geen tijd is voor herstel, kan dit resulteren in een chronische stress. Je wordt moe van werk en moe van stress. Als deze toestand langer dan een half jaar aanhoudt, kan iemand emotioneel en fysiek uitgeput raken. Men spreekt dan van een burn-out.

Hulp zoeken voor je partner of naaste

Als partner merk je natuurlijk ook de gevolgen en word je mogelijk meegetrokken in zijn of haar toestand. Het zorgt voor onprettige situaties. Voor jouw welzijn en dat van je partner is het daarom belangrijk om actie te ondernemen. Je kunt je partner een erkende test (Burn-out Assessment Tool) laten doen om te kijken of hij / zij in de gevarenzone zit.

Krijgt je partner de juiste hulp?

GRATIS
Burn-out test

Juiste hulp bieden als naaste maakt het verschil

Vaak is alle aandacht gericht op degene die ziek is, maar juist de naasten om degene die de burn-out heen staan kunnen het verschil maken. Door hen op een correcte manier bij te staan. Je wilt niets liever dan je partner helpen om weer vol energie in het leven te staan. Maar hoe doe je dat?

Helpen en toch ook jouw grenzen bewaken

Je wilt helpen, maar het is lastig om door te dringen tot je partner, je herkent je partner soms niet eens meer! En dat is voor jullie beiden lastig. Omdat je partner nu sommige taken niet meer kan doen, komen ze op jouw bordje. Prima, maar hoe zorgen we ervoor dat jij er straks net zo bij zit? Je kunt de mensen die je lief hebt alleen maar helpen als je zelf in je kracht staat.

Gezinnen met kinderen

Als je partner thuis zit van werk omdat er een burn-out is geconstateerd is dat heel vervelend, niet alleen voor jouw partner. Ook voor gezinnen met kinderen, breekt er een intense tijd, en jij als partner bent nu twee ouders in één. Je wilt het goed doen voor je partner en hem/haar ontzorgen, maar je wilt ook dat je kinderen niets te kort komen.

Tips: eerste hulp voor een betere balans samen

1. zoek hulp voor je partner
2. zoek hulp voor jezelf
3. luister goed naar je partner en heb geduld
4. steun elkaar met begrip, een eerlijk gesprek en een open mindset
5. probeer niet alles op te lossen maar geef elkaar de ruimte
6. vraag om hulp bij je vrienden en familie
7. vergeet elkaar en jezelf niet
8. wordt geen hulpverlener voor je partner

Blijf met elkaar in contact, bekijk elkaars behoeften en vergeet die van jezelf niet, ookal heeft je partner de neiging om zich te onttrekken van de dagelijkse zaken of om zich af te sluiten, kies een goed moment uit om in contact te treden, accepteer dat je zaken niet kunt oplossen en geef elkaar wat ruimte.

Er is helaas geen magic method, relaties zijn altijd lastig, zeker als beiden onder druk komen te staan.

Werk beiden hard aan het herstel en zoek professionele hulp. Hulp van erkende stress en burn-outcoaches, die werken volgens wetenschappelijke methodes.

Meer weten over het programma speciaal voor naasten of partners met een burn-out?

We hebben speciale programma’s om de partners te ondersteunen in een vaak kort preventief traject, zo zorgen we dat jij als partner overeind blijft, tegelijkertijd werken we aan een spoedig herstel van degene met de burn-out. Hoe eerder we in beeld zijn, hoe kleiner de schade en hoe korter de herstelperiode.

Zo kunnen met aparte coaching beide partners helpen, dat kan met dezelfde coach of juist met een verschillende coach, maar kunnen we soms coaching combineren, dan komen beide partners wandelen met een Healthy Crew coach. We passen de hulp en de coaching aan aan de situatie en de behoeften.

Neem contact op  voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
GRATIS
advies gesprek
Klantwaardering 9,54 - Healthy Crew

Lees meer over de coaching, de procedure en de resultaten.

MEER OVER ONZE COACHING

Nature based coaching

Nature based coaching kan worden ingezet bij alle soorten coaching en training. Deze vorm van coaching haalt de coachee (werknemer/executive/leider) uit de beslotenheid van het werk, vaak een kantoor, en neemt deze de natuur in, waar de coachee, de coach en de natuur samen de coaching ervaring creëren. Een coaching sessie wandelend in de natuur om nieuwe perspectieven en mogelijkheden op de leiderschapsreis te verkennen.

De methodiek maakt gebruik van de gunstige effecten van de coaching vermenigvuldigd met de gezondheidsvoordelen van bewegen en van de lichamelijke voordelen van aanwezig zijn in de natuur.

NATURE BASED COACHING

‘Een reis van weerstand naar veerkracht, van starre stilstand naar open vooruitgang.’

nbc2-900x500
Nature-based-coaching-Overzicht voordelen

1- Fysieke activiteit, je bent letterlijk en figuurlijk in beweging. Stilstand is achteruitgang.
2- Herstellen van de conditie en connectie tussen lichaam en geest, door de rust van de natuur
3- De voordelen van aanwezig zijn in de natuur op je lichaam en geest
4- Gelijkwaardigheid van naast elkaar lopen (ipv tegen over elkaar zitten)
5- Ervarend leren (experiential learning), ervaren, toepassen en reflecteren
6- Natuur metaforen en interacties helpen bij inzicht

NATURE BASED COACHING
Plan een gesprek met de Healthy Crew in

Wil je meer weten? of heb je behoefte aan coaching? Maak een afspraak.

De succesvolle aanpak van onze coaching biedt je de mogelijkheid om de coaching volledig aan te passen aan jouw individuele behoeften en leiderschapsuitdagingen.

Neem contact op  voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
GRATIS ADVIES GESPREK