Coaching op ademhaling

Ademhaling, misschien wel het belangrijkste wat we de hele dag doen om in leven te blijven. Zonder na te denken ademen we wat af er dag.

Ademhalen is het eerste wat we doen op het moment dat we de wereld inkomen en het is een belangrijk deel van ons leven, want zonder ademhaling kunnen we niet leven. Onze ademhaling is een onbewust proces dat we vele malen per dag doen. Misschien toch wel belangrijk om er even bij stil te staan, in ieder geval is belangrijk om aandacht te schenken aan je ademhaling als je last hebt van stress of het gevoel hebt dat je nauwelijks nog kunt ademhalen meer energie wilt of beter wilt presteren. Er is namelijk veel winst te behalen.

GRATIS
strategiegesprek

Met de juiste manier van ademhaling kun je beter ontspannen en word je fysiek en mentaal sterker.

Zoek je een praktische manier om acute stress te verminderen? Of een manier waarop je beter kunt omgaan met stress en druk? Wil je met coaching een methode leren waarmee je je hele leven positief kunt veranderen? Wil je leren hoe je met ademhaling goed kunt presteren? Met een goede ademhaling leer je:

beter omgaan met spanning, stress, negativiteit en belemmeringen
je gedachten tot rust te brengen
kwalitatief beter slapen en dus beter uitgerust wakker te worden
beter herstellen van lichamelijke en geestelijke activiteit

Tijdens de coaching leer je hoe je met gezonde ademhaling je motor kunt uit te zetten en je doelen kunt bereiken. Heb je deze vaardigheid eenmaal onder de knie, kun je het altijd inzetten en altijd gebruiken. Skills for a lifetime!

De ADEMHALING is ontzettend belangrijk

Goed ademen is een geweldige manier om in contact met je lijf te komen en daarmee stress te reguleren en het beste uit jezelf te halen. Krachtig en laag ademen duidt bijvoorbeeld op daadkracht, een langzame ademhaling leidt tot innerlijke rust. Volledig ademen helpt voor betere sportprestaties.

Door je ademhaling verbeteren verbeter je bijvoorbeeld je immuunsysteem en kun je je hartslag en bloeddruk reguleren. Het helpt om spanning en stress los te laten en je gedachten tot rust te brengen. Ook kun je je ademhaling inzetten om beter te slapen, paniek te voorkomen, hoofdpijn op te lossen en je concentratie te verhogen.

Met een andere ademhaling verbeter je je sportprestaties of kun je jezelf tot rust brengen. Ofwel leer je stress te reguleren en je motor uit te zetten.

Goed ademen beïnvloedt je totale welzijn. Je stimuleert daarmee namelijk de opname van zuurstof, beïnvloed je autonome zenuwstelsel en komt in de rust/herstel modus en zet je je motor uit. Hierdoor komen je lichaam en geest in balans en bevorder je je vitaliteit. Door de juiste ademtechniek te gebruiken in je dagelijks leven kun je heel veel voordelen ervaren, zoals:

Beter omgaan met stress, minder stressklachten
Betere gezondheid (immuunsysteem)
Sneller herstel na inspanning, sport of ziekte
Doorbreken van stress of angst
Meer zelfvertrouwen
Sterkere intuïtie
Betere zelfbeheersing (minder irritatie of opvliegendheid)
Betere sportprestaties (uithoudingsvermogen)
Beter slapen (kwaliteit en in slaap geraken)
Beter concentreren
Betere spijsvertering, hartritme, bloeddruk en zuurgraad
Oplossen van hyperventilatie en stokkende ademhaling
Aanzienlijke verbetering in astma, bronchitis en (slaap) apneu
Vermindering van pijn; spier- of zenuwpijn, hoofdpijn, migraine
Goed ademen ondersteunt een positieve levenshouding

‘Na een inspanning of stressvolle situatie verleg je je aandacht naar je ademhaling. Adem rustiger (minder keren per minuut) maar ook minder diep. Je ademt pas goed als het leidt tot een daling van je hartslag.’

GRATIS
Testen

Coaching en ademhaling

Je kunt dit leren met coaching. We leren je beter te presteren met behulp van ademhaling. Of dit nu op je werk is, tijdens je studie, voor een sportprestatie of in je vrije tijd wilt gebruiken, je leert vooral je motor uit te zetten. Je motor aanzetten kunnen we vaak maar al te goed.

Wat gebeurt er in je lichaam als je ademhaalt, een korte omschrijving

Je ademt zuurstof in en je ademt koolzuur uit. De zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen. Vanuit je longen gaat de zuurstof je bloed in en komt van daaruit overal in je lijf. Koolzuur zorgt ervoor dat de zuurstof in je bloed opgenomen kan worden en geeft een goede start voor je algehele welbevinden.

Bij het uitademen adem je een overschot aan koolzuur uit, een goede verhouding tussen zuurstof en koolzuur is 3:2. De zuurstof die je inademt is overal in je lichaam nodig, van je hersenen tot je tenen. Bij alle complexe processen speelt zuurstof een rol; denk daarbij aan je stofwisseling, je hersenactiviteit, lopen, maar ook het functioneren van je lever en je schildklier. (citaat/bronvermelding: Verademing, Bram Bakker en Koen de Jong)

Je ademhaling ligt dus aan de basis van het functioneren van je lichaam en je welbevinden. Daarom is het van belang dat je goed aandacht besteed aan je ademhaling.

Ademhaling en stress

Door stress knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen. Wie veel stress heeft, kan bovendien hoger en sneller gaan ademhalen.

Met ademhalingcoaching helpen wij jouw ademhaling gericht te sturen, zodat je beter kunt ontspannen en de beste versie van jezelf kan zijn. Dit gebeurt door middel van coachingsgesprekken, ademhalingsoefeningen en ontspanningsfases.

Bij hevige stress, angst of ingrijpende emotionele gebeurtenissen wordt het ademcentrum geprikkeld en gaat je ademhaling zich ook (automatisch) versnellen. Met de coaching leren we  als het stressmoment voorbij is door middel van ademhaling je weer te herstellen

Doe-het-zelf test/ DYI breathingtest

Wat heb je nodig? Een stopwatch (app op je mobiel) en letterlijk 1 minuutje van je tijd. Hierbij ga je het aantal ademhalingen tellen in rust, het totaal is je ademfrequentie. Één ademhaling begint bij het begin van de inademing en eindigt wanneer je volledig hebt uitgeademd, tot vlak voor je weer opnieuw inademt.

Zittend met een boek of achter je pc is een ademfrequentie, voor een gezond persoon, van 6-8 ademhalingen per minuut voldoende. Adem je in een dergelijke situatie meer, dan is je fysieke staat van paraatheid hoger dan noodzakelijk.

Adem je meer per minuut, bijvoorbeeld 16 keer dan adem je 10 ademhalingen te veel, dat is op uur-basis 60 x 10 = 600 ademhalingen te veel, per dag 600 x 24 = 14.400 te veel ademhalingen. En 5.256.000 ademhalingen te veel op jaarbasis, begrijp je nu waarom je moe bent als je te veel ademt?

Even voor het begrip, 16 keer minuut adem je als bijvoorbeeld keihard tegen de wind in fietst, de trap oprent of hardloopt. Niet als je rustig op een stoel zit.

‘Te veel ademhalen heeft een negatief effect op je hele lichaam.’
Wil je dat veranderen?  Neem vrijblijvend contact met ons op

Met welke coaching kunnen we je helpen?

Wij bieden mensgerichte coaching op het gebied van veerkracht, stress en burn-out, persoonlijke ontwikkeling, business, vitaliteit en leiderschap.

coaching-veerkracht-Stress-en-Burn-out_600x600

Veerkracht

Stress & Burnout

Lees meer
Persoonlijke-ontwikkeling-wit-600x600

Persoonlijke
ontwikkeling

Lees meer
Coaching-business_600x600

Business
Coaching

Lees meer
coaching-vitaliteit-wit

Vitaliteit

coaching

Lees meer
coaching-leiderschap_600x600

Leiderschap

coaching

Lees meer
coaching-team-wit

Team
Coaching

Lees meer
Plan een gesprek met de Healthy Crew in

Heb je behoefte aan ondersteuning bij jouw persoonlijke ontwikkeling? Maak een afspraak.

De succesvolle aanpak van onze coaching biedt je de mogelijkheid om de coaching volledig aan te passen aan jouw individuele behoeften en leiderschapsuitdagingen.

Neem contact op  voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
GRATIS ADVIES GESPREK