Team coaching

Inspirerende, energieke en effectieve team coaching en team trainingen

In sommige teams rommelt het, maar je kunt er de vinger niet opleggen. Als leidinggevende heb je alles geprobeerd wat in je macht ligt, maar het lukt niet om de angel eruit te halen. Wellicht kun jij dat in jouw rol in dit geval ook niet bereiken. Zeker als er op communicatievlak winst te behalen valt op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en transparantie, blijft het doormodderen geblazen.

GRATIS
strategiegesprek

Effecten van een slecht werkend team

De effecten van een slecht werkend team zijn groter dan je in eerste instantie zou kunnen denken, denk aan gebrek aan psychologische veiligheid, het achterhouden van informatie, roddelen, fixed mindset en gebrekkige communicatie. Allemaal zaken die conflicten bevorderen, productiviteit verlagen, de creativiteit en het vertrouwen van het team verdwijnt.

Dit alles gaat ten koste van de team performance, de productiviteit, de resultaten, maar ook van de gezondheid van de teamleden en het werkplezier.

Slecht werkend team - HC
De piramides van Lencioni - de Healthy Crew

De piramides van Lencioni

Patrick Lencioni schrijft in zijn boek ‘De vijf frustraties van teamwork’ wat de vijf belangrijkste oorzaken zijn voor het minder goed functioneren van een team.

een gebrek aan vertrouwen,
angst voor conflicten,
gebrek aan betrokkenheid,
het vermijden van verantwoordelijkheid,
te weinig aandacht voor de resultaten van het team.

Aan welke kant staat jouw team in de piramide van Lencioni? Is jouw team samenwerkingsgericht of zijn er disfunctionele gedragspatronen die blijven terugkeren?

Wees het rolmodel die jouw team nodig heeft! Doe een Training Stress Leadership
Of overweeg team coaching bij de Healthy Crew, Happy Crew, Healthy Business. Maak hier een vrijblijvende afspraak, we horen graag wat er bij jou in je team en in de organisatie speelt en schetsen de mogelijkheden. We maken graag kennis.

ADVIESGESPREK INPLANNEN

Je hoorde het al bij de lunch, er komt weer een verplichte teamtraining aan. Pfff, bij de gedachte aan een hele ochtend kijken naar een powerpoint presentatie vol ongetwijfeld nuttige maar gortdroge informatie, stroomt de energie uit je lichaam. Wij dachten bij de Healthy Crew, dat kan anders, beter, luchtiger, leuker, met meer beleving en een vleugje humor, dus doeltreffender! Zonder dat je je afvraagt of je een ochtend amateurtoneel zit te kijken.

We helpen jouw team op een inspirerende luchtige en soms confronterende manier, maar altijd met een beetje humor, bij het aanpakken van serieuze topics. We coachen en trainen op topics zoals het creëren van vitaal leiderschap, psychologische veiligheid, het versterken van vaardigheden en competenties op het gebied van veerkracht en vitaliteit en kijken samen naar de onderliggende oorzaak van het probleem.

Voorbeelden van praktische topics zijn samenwerking, communicatie, onderstroom boven krijgen, vaardigheden leren voor stress regulatie, leren stress te herkennen bij medewerkers, het voeren van MAGIC gesprekken en anders vergaderen.

Ervaringsgericht leren

Team-coaching-ervaringsgericht - Healthy Crew

We houden hierbij rekening met diverse niveaus van leren. De leerstof bevat alle niveaus informeren, begrijpen, toepassen, oefenen, reflecteren en integreren. Onze team trainingen en team coaching trajecten zitten vol met praktische, interactieve elementen. Maar we starten eerst met een persoonlijke intake en het in kaart brengen van het team. Hieruit ontwikkelen we een persoonlijk profiel en een team profiel.

Daarna gaan we de team coaching op maat maken, waar ligt het probleem en hoe gaan we naar de oplossing? Daarna vullen we team coaching of training met de relevante leerstof en informatie, resultaatgerichte oefeningen en challenges, gericht op het uitwisselen van inzichten en reflecties, duurzame resultaten en het in gesprek gaan met elkaar. Verder is er voldoende ruimte om zaken uit de dagelijkse praktijk voor te leggen en te bespreken met de coach / trainer. Dat maakt het lekker praktisch.

Zo ontstaan razendsnel inzichten en skills waar jullie in de toekomst zelf mee verder kunnen. En ervaringsgericht leren is veel duurzamer én leuker dan alleen maar luisteren en naar een powerpoint kijken.

Systemische aanpak

Vaak richten we ons bij slecht werkende teams op het bestrijden van het symptoom in plaats van op de oorzaak. Vergelijk het met het innemen van een paracetamolletje omdat je een knallende hoofdpijn voelt opkomen veroorzaakt door stress. Het vermindert de pijn, maar de oplossing is tijdelijk en neemt de oorzaak van de spanning niet weg. Het is effectiever wanneer je de onderliggende oorzaak onderzoekt om tot een duurzame oplossing te komen.

We gebruiken daarvoor “systeemdenken”, een in de jaren 1950 ontwikkelde wetenschappelijke benadering die tracht overzicht van het geheel te behouden, in plaats van zich te concentreren op afzonderlijke onderdelen.

Systemisch kijken zorgt ervoor dat je oog krijgt voor het grotere geheel. Het maakt onderscheid tussen wat zichtbaar is (de bovenstroom) en wat niet zichtbaar is (de onderstroom).

Team coaching systemische aanpak - Healthy Crew
4-principes - de Healthy Crew

Die onderstroom is vaak wel voelbaar of merkbaar in organisaties of teams, maar is nog niet echt zichtbaar. Systemisch naar een organisatie kijken helpt om dit soort patronen zichtbaar te maken. Bij disbalans in teams kijken we naar die onderstroom van het systeem om bij de oorzaak en de oplossing te komen. We kijken dan naar de 4 basisprincipes van het systeemdenken:

1- ordening, oftewel de posities die de individuen innemen in het systeem
2- insluiting, het erkennen en erbij laten horen van alle teamleden en gebeurtenissen
3- uitwisseling, de balans tussen geven en nemen binnen het systeem
4- bestemming, de plek waar je uiteindelijk komt wanneer er een gezonde uitwisseling kan plaatsvinden.

Als bovengenoemde 4 punten in balans zijn, werkt ‘het systeem’ optimaal en ervaren de teamleden positiviteit, energie, werkplezier en zelfs flow. Een verstoring van slechts één van de onderdelen zorgt voor een verstoring van het gehele systeem en uiteindelijk zelfs voor de uitputting van het systeem.

Met samenwerking de beste resultaten bereiken

Team coaching samen werken - Healthy Crew

Team coaching gaat over hoe in samenwerking de beste resultaten te bereiken. Het is een proces waarbij een coach het team ondersteunt bij het verbeteren van hun prestaties en het oplossen van uitdagingen, door middel van coaching en begeleiding.

De voordelen en opbrengsten van team coaching:

Meer werkplezier
Betere teamprestaties
Wederzijds begrip tussen teamleden
Meer veiligheid en respect
Verbeterde communicatie en samenwerking
Heldere focus op teamdoelen en meer ‘eigenaarschap’
Heldere afspraken ’teamregels’ (hoe gaan wij met elkaar om)
Effectievere teamvergaderingen / meetings

Waar kunnen we je mee helpen?
dienst-healthy-check-600x320

Healthy
Check
Check

LEES MEER
Dienst Training-stress-leadership-600x230

Training
Stress
Leadership

LEES MEER
dienst-magic-gesprekken-600x320

MAGIC
gesprekken
voeren

LEES MEER

Energie
BOOSTER
programma

LEES MEER
dienst-nature-based-coaching-600x320

Nature
Based
Coaching

LEES MEER
Plan een gesprek met de Healthy Crew in

Heb je behoefte aan ondersteuning bij jouw leiderschap? Maak een afspraak.

De succesvolle aanpak van onze coaching biedt je de mogelijkheid om de coaching volledig aan te passen aan jouw individuele behoeften en leiderschapsuitdagingen.

Neem contact op  voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
GRATIS ADVIES GESPREK