Leiderschap coaching

Leiderschap coaching. De meest effectieve en meest productieve manier van leiderschap is positief leiderschap. Positief leiderschap vertaling van ’Positive Leadership’ is een begrip dat de laatste tijd aan populariteit wint. Niet vreemd overigens, want deze vorm van ‘People Centered Leadership’, is zeer succesvol omdat de mensen en het positieve centraal staan. Positive Leadership is ontwikkeld door Kim Cameron en zijn collega’s van de Universiteit van Michigan.

Positief leiderschap is een verzamelbegrip voor allerlei inzichten en technieken die in de afgelopen decennia zijn ontwikkeld binnen de psychologie en de bedrijfskunde. Inzichten en technieken die een bewezen positieve impact hebben op het welbevinden van mensen in organisaties én – niet onbelangrijk – op de prestaties die ze leveren.

Deze vorm van leiderschap begint met respect en betrokkenheid (mensen willen gezien worden, ertoe doen, positief bijdragen, gehoord worden etc.) om vervolgens een positief klimaat te scheppen, met positieve relaties, positieve communicatie en positieve zingeving. Samen creëren ze een basis voor groei en werkplezier.

GRATIS
strategiegesprek

Groei in prestaties, bedrijfsresultaten en kwaliteitsverbetering

Waarom zou iedere organisatie positief leiderschap moeten toepassen en hun leidinggevenden hierin ondersteunen met coaching? Antwoord op deze vraag is dat positief leiderschap een praktische manier van leiderschap is, gebaseerd op de wetenschappelijke principes van positieve psychologie, waarmee leidinggevenden de betrokkenheid van medewerkers kunnen vergroten.

Managers en leidinggevenden zijn tot wel 70% verantwoordelijk voor het welzijn en de betrokkenheid van medewerkers, zo blijkt uit onderzoek (https://news.gallup.com/businessjournal/182792/managers-account-variance-employee-engagement.aspx ) Daarbij leveren betrokken medewerkers betere resultaten. Organisaties met betrokken medewerkers hebben:

M 27% minder ziekteverzuim
M 18% hogere productiviteit
M 12% hogere kwaliteit van werk
M 69% lager personeelsverloop
M 12% meer winst

leiderschap-coaching4-HC

Positief leiderschap wekt positieve energie op die de groei van mensen en organisaties versterkt. Wetenschappelijk onderzoek naar ‘de effecten van positieve interactie’ tonen betere bedrijfsresultaten, kwaliteitsverbetering en hogere prestaties aan. Dit is van grote waarde voor zowel de organisatie als de medewerkers. Medewerkers die meer betrokken zijn, zien hun werk als zinvol, ervaren een hoger persoonlijk welzijn en zetten daardoor vaak een stapje extra. Recente onderzoeken geven ook aan dat de creativiteit en innovatie kracht van medewerkers omhoog gaat, medewerkers flexibeler zijn en zitten beter in hun vel.

Positief leiderschap en gedrag – inclusief dankbaarheid, nederigheid, vriendelijkheid, vrijgevigheid, bijdragen, mededogen, vertrouwen en integriteit – is *heliotroop en leidt tot positieve energie en bloei, vooral in moeilijke tijden. Aansprekend gedrag biedt een manier om te floreren in moeilijke tijden door de positieve energie te ontsluiten die van nature aanwezig is in alle mensen, aldus Kim Cameron.

*het principe dat al wat leeft zich aangetrokken voelt en beweegt naar het licht en dat wat energie geeft

leiderschap-coaching2-HC

Start de verandering door coaching op positief leiderschap

Het begint overigens wel met positief en inspirerend leiderschap van de leidinggevenden en het management, zij moeten dit dan wel consequent uitdragen en er ook zelf naar handelen. De coaching is gericht om je als leider deze inspirerende en positieve vaardigheden verder te ontwikkelen.

Enkel door zelf de verandering te zijn die je wil zien in de wereld, kan je anderen inspireren om de beste versie van zichzelf te zijn. De wereld heeft leiders nodig die leiden vanuit een hoger bewustzijn, in verbinding met hun lichaam, hun brein en hun gevoel.

Coaching op leiderschap als preventie maatregel

Mensen reageren sterker op negatieve, dan positieve signalen. Wij overleefden in de oertijd doordat we focuste op gevaar en wat er niet goed ging, dit grondbeginsel zit nog steeds diep verankerd in ons mensen. Mensen besteden meer aandacht aan kritische reacties dan aan complimenten. Hierdoor kan als snel een negatieve spiraal ontstaan, waarin groei en ontwikkeling onnodig gehinderd worden en klachten zoals burn-out en overbelasting makkelijker kunnen ontstaan.

Positief leiderschap richt zich op het voorkomen van deze negatieve cultuurspiraal. Hoe zorg je dat je met elkaar in een positieve flow komt én blijft. Wat is jouw leiderschapstijl, hoe kun je je leiderschapsrol aanpassen vanuit de transactionele analyse? Welke patronen heb je ontwikkeld? En welke zou je willen veranderen? Hoe benut je de positieve kwaliteiten van je team? En hoe breng je positief leiderschap in de praktijk? Welke technieken, tools en methoden van positief leiderschap kun je inzetten?

Leiderschap coaching voor inspirerend en positief leiderschap

Daar waar ‘management ‘by fear’ plaatsmaakt voor ‘Positive (People Centered) Leadership’, ontstaan er enorme groeimogelijkheden. Groei als individu, als team, als organisatie, en als maatschappij.

‘Het Positive Leadership coaching programma is erop gericht om leiders te helpen te transformeren zodat zij zelf de transformators en accelerators worden voor hun teams binnen hun bedrijf.’

In contact met anderen komen we onszelf tegen. In het werkproces lopen we tegen onze eigen onvermogens aan. De coaching geeft inzicht in de dieperliggende oorzaken en patronen van je gedrag. Door je hiervan bewust te worden leer je hoe je deze kunt veranderen.

De coaching biedt ook praktische oefeningen uit onder andere de Transactionele Analyse (mensen zijn OK, ik ben OK, jij bent OK), hierdoor leer je over jezelf, je manier van communiceren en hoe je dit kunt verbeteren. De coaching is op basis van experiential learning waarbij je leert door te ervaren, te doen en hierop te reflecteren.

Met de coaching ontwikkelen leiders een ruimer bewustzijn over hun kracht, hun energie, hun potentieel. Ze worden rolmodel en weten hoe ze vanuit hun nieuwe leiderschapsrol inspirerend en positief leiding te geven.

Klantwaardering 9,54 - Healthy Crew

Lees meer over de coaching, de procedure en de resultaten.

ONZE COACHINGS

Nature based coaching bij leiderschap coaching

Nature based coaching kan ook worden ingezet als leiderschap coaching op basis van de natuur en haalt de coachee (executive/leider) uit de beslotenheid van het kantoor en neemt deze de natuur in, waar de coachee, de coach en de natuur samen de coaching ervaring creëren. Een coaching sessie wandelend in de natuur om nieuwe perspectieven en mogelijkheden op de leiderschapsreis te verkennen.

De methodiek maakt gebruik van de gunstige effecten van de coaching vermenigvuldigd met de gezondheidsvoordelen van bewegen en van de lichamelijke voordelen van aanwezig zijn in de natuur.

NATURE BASED COACHING

‘Een reis van weerstand naar veerkracht, van starre stilstand naar open vooruitgang.’

nbc2-900x500
Nature-based-coaching-Overzicht voordelen

1- Fysieke activiteit, je bent letterlijk en figuurlijk in beweging. Stilstand is achteruitgang.
2- Herstellen van de conditie en connectie tussen lichaam en geest, door de rust van de natuur
3- De voordelen van aanwezig zijn in de natuur op je lichaam en geest
4- Gelijkwaardigheid van naast elkaar lopen (ipv tegen over elkaar zitten)
5- Ervarend leren (experiential learning), ervaren, toepassen en reflecteren
6- Natuur metaforen en interacties helpen bij inzicht

NATURE BASED COACHING

Inspirerende, energieke en effectieve team coaching en team trainingen

Team-coaching - Healthy Crew

Haal het beste uit je team en uit jezelf, verras, verwonder, verander, verbeter, maak samen plezier en presteer samen boven verwachting.

In sommige teams rommelt het, maar je kunt er de vinger niet opleggen. Als leidinggevende heb je alles geprobeerd wat in je macht ligt, maar het lukt niet om de angel eruit te halen. Wellicht kun jij dat in jouw rol in dit geval ook niet bereiken. Zeker als er op communicatievlak winst te behalen valt op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en transparantie, blijft het doormodderen geblazen.

Naar de oplossing met meer interactie, humor, beleving en diepgang

We helpen jouw team op een inspirerende luchtige en soms confronterende manier, maar altijd met een beetje humor, bij het aanpakken van serieuze topics. We coachen en trainen op topics zoals het creëren van vitaal leiderschap, psychologische veiligheid, het versterken van vaardigheden en competenties op het gebied van veerkracht en vitaliteit en kijken samen naar de onderliggende oorzaak van het probleem.

Voorbeelden van praktische topics zijn samenwerking, communicatie, onderstroom boven krijgen, vaardigheden leren voor stress regulatie, leren stress te herkennen bij medewerkers, het voeren van MAGIC gesprekken en anders vergaderen.

TEAM COACHING
Waar kunnen we je mee helpen?
coaching-veerkracht-Stress-en-Burn-out_600x600

Veerkracht

Stress & Burnout

Lees meer
coaching-Persoonlijke-ontwikkeling_600x600

Persoonlijke
ontwikkeling

Lees meer
Coaching-business_600x600

Business
Coaching

Lees meer
Coaching-vitaliteit_600x600

Vitaliteit

coaching

Lees meer
Team Coaching Healthy Crew

Team
Coaching

Lees meer
Plan een gesprek met de Healthy Crew in

Heb je behoefte aan ondersteuning bij jouw leiderschap? Maak een afspraak.

De succesvolle aanpak van onze coaching biedt je de mogelijkheid om de coaching volledig aan te passen aan jouw individuele behoeften en leiderschapsuitdagingen.

Neem contact op  voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.