leefstijl stress en burn-out coach

Hoe je een groei-mindset cultiveert en een optimistische instelling

Tips om met de juiste mindset, persoonlijk te groeien, positief te veranderen en gezond en gelukkig door het leven te gaan.

Het is afhankelijk vanuit welk perspectief je het bekijkt. Het gaat om hoe je je zaken benadert en om je manier van denken – de manier waarop je naar jezelf kijkt, naar de mensen in je leven en naar de wereld om je heen. Volgens onderzoek zijn er twee soorten mindsets: een groei-mindset en een vaste mindset. Welke mindset bij je past, beïnvloed op welke manier je het beste uit jezelf kan halen. Dit is de verdeling tussen de twee:

 

Vast vs Groei Mindset

Degenen met een vaste mindset geloven dat hun eigenschappen vaste eigenschappen zijn en deze niet veranderen. Ze gaan ervan uit dat talent en omstandigheid alleen al tot succes leiden en dat daar geen inspanning voor is vereist. Het hebben van een (vaste) gefixeerde overtuigingen over jezelf lijkt stabiel maar zal je uiteindelijk weerhouden om positieve veranderingen in je leven aan te brengen.

Vermijd in het geval van een vaste mindset situaties die mogelijk ongemakkelijk zijn of vrijwel zeker tot een mislukking leiden, zeker als verbonden is aan een eigenschap of gedrag waarvan je denkt dat die niet kan worden veranderd – zoals je manier van denken, gewicht of een slechte gewoonte.

 

Aan de andere kant geloven degenen met een groei-mindset dat hun leervermogen en gedrag nog kan positief kan groeien in de toekomst, met toewijding en door volharding en ervaring.

 

Mensen met een groei-mindset zien hun basisvaardigheden als een lanceerplatform voor hun potentieel, wat een positief effect heeft op de algehele gezondheid en geluk. Ze geloven dat hun inspanningen een groot effect hebben op hun succes, dus zullen ze extra tijd en aandacht besteden aan het ontwikkelen van gebieden die ze willen verbeteren, wat leidt tot hogere prestaties en gevoelens van optimisme gedurende hun hele leven. Kortom stimuleer jezelf en je omgeving om te blijven leren.

De voordelen van een groei-mindset lijken misschien voor de hand liggend, maar de meesten van ons hebben toch een vaste mindset in bepaalde situaties.

Het gevaar is dat een vaste mindset belangrijke ontwikkeling en groei van vaardigheden tegenwerkt, en je gezondheid en geluk in de loop van de tijd kunnen saboteren.

De kracht van optimisme

Als je van nature meer naar een gefixeerde mindset nijgt, is het dan mogelijk om jezelf een groeimindset aan te meten die je in staat stelt om te kunnen blijven groeien en grip te krijgen op je langetermijndoelen?

Uit onderzoek blijkt dat we allemaal een positievere kijk op het leven kunnen bieden. Hieronder staan 6 manieren om een ​​groei mindset te cultiveren, waar je ook bent in je ontwikkeling.

 

1. Erken en omhels je zwakheden.

Het hebben van gefixeerde overtuigingen over jezelf zal je weerhouden om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Als je een zwakte hebt waarvan je denkt dat die niet kan worden veranderd – zoals je intelligentie, gewicht of slechte gewoonten – neem dan kleine stappen om ze te verbeteren in plaats van het probleem helemaal te vermijden. Neem de dingen stap voor stap, formuleer haalbare doelen en geef jezelf een redelijke hoeveelheid tijd om ze allemaal te volbrengen.

 

2. Bouw een fundament waarin positiviteit en optimisme centraal staan.

Het zijn je dagelijkse gedachten en acties die maken wat je gelooft over jezelf. Dit beïnvloed de persoon die je uiteindelijk wordt. Vraag jezelf af waar je over 5-10 jaar zou willen staan en wat je tegenhoud om daar te komen. Is het je omgeving, baan, relatie, houding of financiële situatie?

Geloof dat dit allemaal kan worden veranderd door de kracht van optimisme. Studies tonen aan dat je houding en mentaliteit ten opzichte van geld invloed hebben op je financiële gezondheid. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat optimisten 7x zoveel kans hebben op meer financiële gezondheid dan pessimisten.

Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar een positieve manier van denken zal je helpen goede en slechte tijden door te komen. Probeer de volgende keer dat je een tegenvaller hebt, het te zien als een kans om jezelf uit te dagen en van je fouten te leren.

 

Focus jezelf op optimisme en geef je doelen niet op. Elke dag kom je dichter bij je doel.

3. Stop nooit met leren en blijf altijd nieuwe doelen stellen.

Groei-gezinde mensen leven met de overtuiging dat ze nooit helemaal klaar zijn met leren op welk moment in hun leven dan ook. Ze kunnen nieuwe doelen blijven stellen, zodat ze gemotiveerd en geïnteresseerd blijven in het leerproces. Wanneer er een deur dicht gaat, wordt een andere geopend, toch? Hetzelfde geldt voor je doelen. Blijf altijd doorgaan. Blijf altijd leren.

 

4. Onthoud: vooruitgang, geen perfectie.

Als je je puur focust op de behaalde de resultaten – je talent, testscores, gewicht, baan, prestaties, uiterlijk – word je het slachtoffer van een gefixeerde mindset. Maar als je je elke dag inzet met optimisme, leer je, ontwikkel en probeer je nieuwe vaardigheden uit die je je eigen hebt gemaakt. En leer je deze in te zetten om dichter bij je doel te brengen en zo te komen waar je wilt zijn.

 

Grote verandering realiseer je door elke dag kleine positieve gewoonten in te slijpen. Stap voor stap, de ene voet voor de andere.

 

Vergeet ook niet om halverwege bij de kleine mijlpalen te stil te staan en deze te vieren!

 

5. Sta stil bij je vorderingen.

Een van de gemakkelijkste manieren om een ​​groeimindset te cultiveren is om de tijd te nemen om alles wat je leert gedurende de dag te absorberen. Of je dit nu doet door de belangrijkste dingen is die je aan het einde van de dag hebt geleerd opschrijft, of verder onderzoek doet naar iets dat je interesseerde.

Laat je lessen van de dag niet zomaar wegvloeien – schrijf het in een dagboek of zit en mediteer wat je geleerd hebt om het dieper te laten wegzakken. Door de tijd te nemen om na te denken over je prestaties en interesses, zul je opnieuw proberen een groei-mindset te ontwikkelen en dagelijks nieuwe dingen te leren.

 

6. Oefen dankbaarheid.

Studies tonen aan dat dankbaarheid rechtstreeks van invloed kan zijn op de fysieke, psychologische en sociale aspecten van onze gezondheid en welzijn. Dagelijks dankbaarheid beoefenen is een van de belangrijkste sleutels om potentiële negatieve aspecten van je leven in positieve te veranderen. Denk aan het begin van elke dag aan vijf dingen waar je dankbaar voor bent, en hoe ze je geleid hebben naar waar je nu bent, of hoe ze je leven ten goede hebben veranderd. En dat kunnen zelfs ook in eerste instantie negatieve dingen zijn geweest.

Ook is dankbaarheid sterker wanneer deze met anderen wordt gedeeld. Om je dankbaarheid te behouden en te werken aan een groei-mindset, vind een manier om ze een podium te geven, op te schrijven of je dankbaarheid te delen via sociale media. Net zoals meditatie een oefening is, zo ook dankbaarheid.

Kennismaken?

Wil je kennismaken met de Healthy Crew? Of wil je reageren of heb je vragen over de deze blog? We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen. Meer weten over ademhaling, gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie, vitaliteit of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

Gratis adviesgesprek

Gratis online adviesgesprek met één van onze coaches inplannen kan snel en gemakkelijk. KLIK HIER om jouw gesprek in te plannen.

JOUW GESPREK INPLANNEN >

 

#HealthyCrewNL #angst #stressmagerzijn #ACT #HealthyCrewhelpt #nothingtofearday #omgaanmetangst #omgaanmetstress #stress #coaching #coach #stresspreventie #erkendecoaches

 

Ruby Dickhoff