leefstijl stress en burn-out coach

Waarom bewegen echt gezond voor je is

Dat bewegen gezond voor je is weten we allemaal. Vooral dat het helpt tegen overgewicht. Maar als je al op gewicht bent of je helemaal goed bent met je gewicht, waarom zou je dan nog bewegen? Lees daarom snel verder.

Beweging is goed tegen (chronische) ziektes

Bewegen is gunstig voor het beloop van een aantal chronische aandoeningen zoals coronaire hartziekten, diabetes mellitus type 2, osteoporose, beroerte (CVA) en depressie gunstig beΓ―nvloeden. Door voldoende te bewegen verminder je de kans op overgewicht, botontkalking en Alzheimer. En daar blijft het niet bij. Ook diverse vormen van kanker, depressies, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol gehalte kun je voorkomen door voldoende beweging. Lichaamsbeweging verbetert ook je bloedsuikerspiegel.

Beweging is goed voor je hart en bloeddruk

Door lichaamsbeweging verhoogt je hartslag. Je hart is een spier en deze spier train je automatisch wanneer je beweegt. Hoe beter je deze spier traint, hoe efficiΓ«nter hij je bloed door je lichaam pompt. Beweging stimuleert dus een goede werking van je hart en je bloedvatenstelsel. Door lichaamsbeweging ontstaan nieuwe haarvaten in je spieren. Dit houdt in dat je bloedvatenstelsel groter wordt, hierdoor neemt de druk af op de wanden van je bloedvaten. Het bloed wordt door meerdere vaten gepompt. Je bloeddruk vermindert en dat is goed want hoge bloeddruk verhoogt de risico’s op een hartaanval en op beroertes.

Beweging verbetert je conditie en cholesterolbalans

Bloed transporteert zuurstof en zuurstof is nodig voor de verbranding van calorieΓ«n. Door de verbranding van calorieΓ«n ben je in staat om beweging uit te voeren. Door regelmatige te beweging verbetert dit proces. Dit betekent dat je steeds minder vermoeid raakt van dezelfde lichamelijke inspanning en dat dus je conditie verbetert. Meer zuurstof betekent ook minder
last van nare ziekten,Β  ontstekingen en schimmels.

Beweging geeft je een goed gevoel

Regelmatige beweging activeert ook diverse neurotransmitters, zoals endorfine en dopamine. Door deze stofjes geven je een prettig, alert en gelukzalig gevoel. Tevens helpt beweging tegen depressie, maakt je sterker en geeft je zelfvertrouwen.

Beweging is goed voor je cholesterol

Door regelmatig te bewegen verbetert ook het cholesterolgehalte in je bloed. Je hebt het ‘slechte’ LDL en het ‘goede’ HDL cholesterol. LDL cholesterol kan hart- en vaatziekten veroorzaken. LDL vervoert namelijk vet en cholesterol naar je weefsels en spieren. Wanneer deze energie niet gebruikt wordt, kan het je vaten laten dichtslibben. HDL cholesterol eet als het ware de LDL deeltjes op en voorkomt dus dat je aderen dichtslibben.

Beweging helpt je lichaamsgewicht pijl brengen/houden

Door beweging blijft je lichaamsgewicht op pijl, of daalt het. Hierdoor is je lichaam beter in staat om suikers uit je bloed, zonder tussenkomst van insuline, op te nemen in je cellen. Wanneer je zwaarder wordt, is je lichaam minder goed in staat om de suikers in je bloedbaan, op te nemen in je lichaamscellen. Als antwoord hierop maakt je lichaam meer insuline aan. Het hormoon insuline zorgt er namelijk voor dat suikers, of glucose, wordt opgenomen in je cellen. Als je lichaam niet genoeg insuline meer aanmaken om alle suikers te verwerken, stijgt het suikergehalte in je bloed. Wanneer je lichaam teveel insuline aanmaakt, omdat dit nodig is vanwege de grote hoeveelheden suiker in je bloed, kan er sprake zijn van insulineresistentie. Dit kan weer leiden tot diabetes 2. Diabetes 2 is de laatste jaren sterk aan het stijgen en ontwikkelt zich tot een echt probleem.

Bewegen helpt je metabolisme stijgen

Door regelmatige beweging stijgt ook de snelheid van jeΒ metabolisme. Wanneer je beweegt verbrand je meer calorieΓ«n, zowel tijdens als na de beweging. Metabolisme is het omzetten van voeding (calorie-inname), in energie die te gebruiken is voor allerlei lichamelijke processen, (calorieverbranding). Hoe sneller je metabolisme, hoe gemakkelijker je op gewicht blijft.

Wat voor soort beweging helpt?

Alle effecten zoals hierboven beschreven zijn van toepassing wanneer je dagelijks minstens 30 minuten aan beweging doet. De eerste 15 minuten heeft je lichaam nodig om (als het ware) op te starten. Het gaat erom dat je de bewegingsvorm aaneengesloten uitvoert. Je dagelijkse beweging hoef je niet perse te zoeken in een sportschool, een stuk fietsen, traplopen, een stevige wandeling, huishoudelijke klussen of op de fiets van en naar je werk helpen ook.

Beweegrichtlijnen

-Jeugd (4 t/m 18) minimaal 1 uur per dag (matig intensief), 3 x per week spier en botversterkende activiteiten)
-Volwassenen/ ouderen, 2.5 uur per week (matig intensief) en minstens 2 maal per week spier- en botversterkende activiteiten gecombineerd met balansoefeningen.

Spierversterkend
Krachttraining met eigen lichaamsgewicht en duuractiviteiten
Wandelen, hardlopen, fietsen, fitness, bodypump of zwemmen

Botversterkend
Krachtoefeningen en activiteiten waarbij het lichaam met eigen gewicht wordt belast
Springen, touwtje springen, traplopen, wandelen, hardlopen, hinkelen, dansen.

Balans
Het verbeteren van je evenwicht terwijl je staat of beweegt.
Op één been staan, spullen oprapen van de grond, yoga, ballet, TaiChi, turnen

Hoeveel beweeg jij per dag?

Het is belangrijk om elke dag van de week voldoende te bewegen. Lichaamsbeweging helpt natuurlijk ook bij afvallen. Hoewel voeding de meest bepalende factor is bij overgewicht. Omdat afvallen vooral ook een kwestie is van een stabiele bloedsuikerspiegel en een hormonale balans raden we aan om goed advies in te winnen. Calorie-in versus calorie-uit is een te simpele denkwijze.Β  Hulp nodig bij bewegen of afvallen? Neem contact op met de Healthy Crew.

 

Kennismaken?

Wil je kennismaken met de Healthy Crew? Of wil je reageren of heb je vragen over de deze blog? We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen. Meer weten over ademhaling, gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie, vitaliteit of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

Gratis adviesgesprek

Gratis online adviesgesprek met één van onze coaches inplannen kan snel en gemakkelijk. KLIK HIER om jouw gesprek in te plannen.

JOUW GESPREK INPLANNEN >

 

#HealthyCrewNL #angst #stressmagerzijn #ACT #HealthyCrewhelpt #nothingtofearday #omgaanmetangst #omgaanmetstress #stress #coaching #coach #stresspreventie #erkendecoaches

Ruby Dickhoff