Hoe kies je een goed coach?-webp

Hoe kies ik een goede coach?

Hoe kies ik een goede coach?

Je bent op zoek naar hulp, een goede coach, het gaat even niet zo goed met je en hebt net de stap gemaakt dat je hulp nodig hebt. Een belangrijke stap en het nemen van de beslissing dat het niet alleen hoeft te doe is al een bevrijding.

Maar wat nu? Het feit dat het niet goed met je gaat maakt ook dat je de laatste tijd niet de meest geweldige keuzes maakt en als je op google zoekt naar een goede coach dan zie je door de bomen het bos niet meer. Allemachtig hoe ga je kiezen? Maar vooral hoe vind je een coach die bij je past?

Een goede coach die bij je past

Hoe weet je wat je nodig hebt? En hoe vindt je dan de juiste coaching?

 

10 zaken waarop je moet letten om een passende coach te vinden

1. Specialisatie coaching of een combinatie

De zoektocht naar een goede coach begint bij het soort coaching. Coaching dat past bij het probleem waaraan je wilt werken. Er zijn veel verschillende soorten coaching. Kijk dus goed welke soort coach het beste aansluit bij jouw situatie en voorkeur. Stress en burn-out coaching bijvoorbeeld: richt zich op het verkrijgen van meer energie door het beter leren omgaan met stress en emoties en het doorbreken van patronen, aanleren van gedrag, competentie ontwikkeling en mentale ontwikkeling. De meest voorkomende zijn:

  • Leefstijl coaching: richt zich op het verkrijgen van een gezonde leefstijl, het veranderen van gedrag en het doorbreken van patronen
  • Executive coaching: richt zich op de ontwikkeling van topmanagers;
  • Business coaching: voor het ontwikkelen van het bedrijfsmatige aspecten;
  • Corporate coaching: richt zich op het de gehele organisatie;
  • Team coaching: richt zich op het coachen van teams;
  • Coaching voor rouw en verlies: richt op verlies in breedste zin van het woord
  • Loopbaan Coaching : richt zich op carrière ontwikkeling, instroom en uitstroom;
  • Mediation: voor bemiddeling bij het oplossen van geschillen en conflicten.

Het komt vaak voor dat coaches op meerdere gebieden coachen, mocht je dus een overlap hebben dan is een partij die je op beide vlakken kan ondersteunen dus een voordeel op een andere coach. Kortom dat je kunt terugvallen op team van specialisten of een coaching bedrijf die een holistische kijk heeft op coaching.

 

2. Methodiek en gedachtegoed

Als je coach werkt volgens een bepaalde methodiek en dat goed kan beschrijven in bijvoorbeeld een stappenplan, dan geeft dat je inzicht wat je kunt verwachten van de coach of coach bedrijf. Daarnaast is het van belang dat deze methodiek niet is gebaseerd op alleen eigen ervaring. Bijvoorbeeld als iemand zelf een burn-out heeft gehad, wil dat nog niet zeggen dat hij/zij een goede coach is. Als de methodiek van het coachen dus niet is gebaseerd op een evidence based methode maar alleen is op basis van ervaring, moet je jezelf afvragen of deze coaching jou gaat helpen. Ieder persoon is immers anders en iedere situatie verschilt.

Bij ‘ervaringsdeskundigen’ zonder echte methodiek wordt het al snel een soort uithuilsessies en een ‘feest’ van herkenning, maar dat gaat jou niet van je klachten af helpen.

Het gedachtegoed moet je bijvoorbeeld aanspreken, sommige bedrijven of coaches zijn erg gericht op de natuur, andere op gezondheid. Of juist alleen gericht op het voeren van gesprekken. Bedenk waar je naar op zoek bent, soms is het een combinatie van zaken en is een holistische benadering heel fijn. Dus niet alleen kijken naar één probleem en inzoomen, maar ook kijken naar het grote geheel.

 

3. Procedure en tussentijdse evaluatie

Een goede coach maakt dus gebruik van een concreet stappenplan. Dan weet je dat erover is nagedacht en wat je kunt verwachten. In het plan vind je terug in welke stappen je naar je doel werkt. Een belangrijk onderdeel in de aanpak is dat de coach werkt vanuit het probleem waarvoor je bij hem of haar komt. Je werkt dan gericht aan je probleem en het dient als leidraad om te zien of je nog op koers ligt. Tevens geeft zo’n stappenplan inzicht in het aantal sessies. Je komt zo niet voor verrassingen te staan. Tussentijds is vaak ook een evaluatie ingepland, je kunt dan samen met je coach bekijken hoe het gaat, of je je doel gaat halen of je kunt dan ook besluiten om de aandacht meer op andere zaken te leggen.

 

4. Evidence based methodieken of alternatief

Er zijn vele soorten technieken en meestal gebruikt een coach meerdere technieken. Belangrijk hierbij is dat de gebruikte methodieken op basis van wetenschappelijke methodes zijn ontwikkeld. Evidence based methodieken garanderen jou dat ze volgens grootschalige onderzoeken werken. Je kunt denken aan technieken zoals ACT, RET, NLP, imaginatie, mind mapping, mindfulness, stress- en time managent, innerlijke dialoog, meditatie, ademtherapie, rollenspellen, familieopstellingen, diverse gesprekstechnieken zoals geweldloos communiceren, spiegelen, etc.

Andere technieken die niet wetenschappelijk zijn, kun je, als je het ons vraagt, beter als hobby of voor vrijetijdsbesteding houden. De stress gerateerde ‘oplossingen’ die voorhanden zijn, zijn eindeloos, maar meestal toch best een beetje zweverig en zeker niet wetenschappelijk, denk aan bomen knuffelen, dansen in de natuur, floating, antistress voeding (gelukseten?), supplementen, trommelen, mantra’s, geluidsgolven, klankschalen etc. Vaak kun je er je ontspanning in vinden op korte termijn, een soort symptoom bestrijding dus. Je kunt ze wel toepassen als aanvulling of energiegevers, maar deze methodieken lossen de kern van je probleem niet op.

 

5. Soort coaching

Diverse soorten coaching zijn mogelijk, heb je bijvoorbeeld een geweldige coach gevonden maar woon je er ver vanaf? Of heb je last van angst voor Corona, of ga je helemaal niet graag de straat op? Dan zou je kunnen nadenken om je online te laten coachen. Door de hele Corona toestand, heb je inmiddels wel geleerd dat via zoom je ook goed contact zou kunnen hebben. Of je kunt kiezen voor een online programma, waarin je zelf aan de slag gaat met je problemen. Dit kan als je nog niet toe bent aan één-op-één coaching en je met een coach praten nog een brug te ver vindt.

Past een meer persoonlijke één-op-één aanpak “LIVE” toch beter? Dan is het handig als je coach in de buurt woont, of er een coaching bedrijf is met coaches die werkzaam zijn in jouw regio.

En dan heb je nog de keuze om een goede coach te ontmoeten in een kamertje, een soort spreekkamer zoals bij de dokter of de tandarts of dat je een wat lossere manier van coachen prettiger vindt zoals bijvoorbeeld een wandelcoach. Met die laatste variant ga je naar buiten, kom je letterlijk en figuurlijk in beweging en loop je naast elkaar, in plaats van dat je tegenover elkaar zit. Soms is dat net wat minder confronterend. Vaak loop je in een natuurlijke omgeving wat maakt dat je stress level daalt van de natuur en je (hersen)activiteit vergroot doordat je in beweging bent.

 

6. Erkende coach

Is de coach die ik voor ogen heb, aangesloten bij een beroepsvereniging, waardoor hij/zij zich moet houden aan allerlei scholingseisen, gedragsregels, veiligheidsregels, kwaliteitseisen? En heeft deze vereniging een onafhankelijke klachtenregeling, waar ik terecht kan?

VESB erkende coaches (Vereniging voor Erkende Stress en Burn-out coaches) bijvoorbeeld zijn erkende stress en burnout coaches die voldoen aan hoge eisen, gedragsregels en een hoog kennisniveau. Dan weet je dat je een specialist inschakelt met de juiste kennis en skills. Op het gebied van leefstijl bijvoorbeeld is een erkende coach aangesloten bij BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) moet om dit te kunnen aan gedrag en scholingseisen voldoen.

 

7. Wachttijd

Veel goede coaches werken als zzp ‘er en hebben alleen hun eigen capaciteit om je te helpen. Sommige coach bedrijven, vaak gerelateerd of gerund door psychologen hebben een lange wachttijd, van een half jaar tot een jaar. De psychische gezondheidszorg heeft in Nederland en in België helaas meer aanmeldingen dan ze in korte tijd kunnen oplossen. Heb je geen psychische hulp nodig maar heb je last van stress of een burn-out? Of zit gewoon niet goed in je vel of ben je vastgelopen, dan is coaching voor jou een goede actieve manier om aan jezelf te werken. En heb je geen last van een depressie of andere geestelijke aandoening, dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar een gekwalificeerde coach. Er zijn coaching bedrijven die geen wachtlijst hebben!

 

8. Tarieven

De tarieven verschillen sterk en zijn afhankelijk van de soort coaching en de kwaliteit en ervaring van de coach. Het uurtarief varieert tussen de ongeveer € 75 tot € 250 per uur. Soms zijn er ook vaste prijzen voor een compleet traject bestaande uit een vast aantal gesprekken.

Daarnaast kan het zijn dat het coaching bedrijf samenwerkt met jouw werkgever of het UWV, dan wordt vaak de coaching geheel of gedeeltelijk vergoed. De kosten zijn afhankelijk van de ernst van je situatie en daarmee het aantal gesprekken. Bij meer complexe situaties kan het meer tijd kosten om tot verbetering te komen.

 

9. Éénpitter of groep coaches

Kies ik een coach bedrijf of voor een zzp’er? Er zijn heel veel goede coaches die als zzp’er werken, wanneer ze aan deze criteria voldoen, is het zeker een goede keuze om hen eens te benaderen voor een kennismaking. Het voordeel van een coaching bedrijf is continuïteit en dat de kwaliteit gecheckt is. Daarnaast zou je eventueel van coach kunnen veranderen wanneer je geen klik hebt of bij langdurige ziekte. Tevens heb je dan bijvoorbeeld de keuze voor juist een man of een vrouw. Of voor een bepaald specialisme. Vaak is het voor je werkgever ook interessanter om met een coaching bedrijf te werken omdat ze dan één aanspreekpunt hebben voor intake, problematieken, kwaliteit maar ook voor facturering en tariefstelling.

 

10. Klik, vertrouwen en veiligheid

Mocht je dus een coach op bovenstaande criteria hebben uitgezocht, dan is er ook nog een menselijk vlak. Iets dat niet in cijfertjes of andere eisen valt te vangen. De menselijke klik. Kun je met deze coach door één deur? Is er genoeg vertrouwen en veiligheid? Ben je op je gemak, is de coach integer en betrouwbaar? Gaat deze coach jou verder brengen? Heeft de coach de juiste ervaring, kennis en scholing om je te helpen? En dat betekent niet alleen is deze coach aardig, maar ook kan deze coach jou forceren om een nieuwe stap te nemen of een juiste beslissing te nemen?

Kan deze coach je raken, beroeren, activeren? Praat de coach dezelfde taal? Snapt je coach jouw wereld? Het kan bijvoorbeeld zijn dat een coach te zweverig is, te direct of juist te lief, of dat je meer confrontatie nodig hebt en dat je al een aantal coaches hebt gehad maar dat die coaches niet tot de kern konden doordringen. Of als je erg intelligent bent en je erg goed bent in manipuleren en/of het geven van wenselijke antwoorden en je op zo een geraffineerde manier je coach op het verkeerde been zet, dat je er zelf niets mee opschiet.  Dan moet je je afvragen of dit de geschikte coach voor jou is. Één ding staat vast, jij gaat met deze coach niet je doel halen.

Zoveel potjes, zoveel deksels dus. Een coach bedrijf heeft vaak meerdere soorten coaches en kan je koppelen aan een coach die qua coach stijl bij je past. Vaak is daar een intake voor bedoeld om naast je hulpvraag ook de juiste coach aan je te kunnen koppelen.

 

Keuze gemaakt?

Hopelijk hebben we je op weg geholpen bij het maken van een keuze. En weet je in ieder geval beter waar je op zou kunnen letten in de jungle van coaching aanbod. Het maken van een goede keuze blijft lastig, zeker als je gestrest bent, want dan is het fysiek ook heel lastig om een juiste keuze te maken. Kijk dan eerst naar de feiten. Filter als laatste op gevoel.

11. Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Als 11de selectie item, wellicht meer als bonus, Kijk of het coach (bedrijf) je de mogelijkheid biedt om een vrijblijvende gratis kennismaking in te plannen. Daarmee bedoelen we dat je in het gesprek de bovenstaande tien selectie items kunt toetsten in een (gratis) gesprek.

Heb jij je keuzes al gemaakt op basis van deze tien vlakken? Of heb je met name nog wat vraagtekens bij het bijvoorbeeld punt 10, zoals die klik? Boek dan een gratis adviesgesprek in met een Healthy Crew coach.

 

Kennismaken?

Wil je kennis maken met de Healthy Crew Of wil je reageren of heb je vragen over de deze blog? We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen. Meer weten over ademhaling, gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie, vitaliteit of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

 

Gratis adviesgesprek

Gratis online adviesgesprek met één van onze coaches inplannen kan snel en gemakkelijk. KLIK OP DEZE LINK om jouw gesprek in te plannen.

JOUW GESPREK INPLANNEN >

 

#HealthyCrewNL

Ruby Dickhoff