Nothing to fear day

Nothing to fear day Je angst de baas

Nothing to fear Day

27 mei is “Nothing to fear Day”. 27 mei werd gekozen als de datum van Nothing to Fear Day omdat president Franklin D. Roosevelt op deze datum in 1941een toespraak hield waarin hij zei: “The only thing we have to fear is fear itself.'”  Vrij vertaald: “Laat je niet leiden door angst. Het enige waar we bang voor hoeven te zijn, is de angst zelf.”

Kortom, een mooie aanleiding om eens dieper te kijken naar wat je angstig maakt. En in hoeverre die angst je beperkt in wat je eigenlijk wilt doen, je beperkt in je vrijheid en in hoeverre die angst gaat ten koste van je energie.

 

Angst is een overlevingsmechanisme

Angst is een overlevingsmechanisme, maar soms groeit die angst uit tot iets ongelofelijk beperkends en energievretends. Jouw angst zorgt ervoor dat je kunt overleven, maar als het je leven beheerst en het je beperkt, is het goed om te kijken wat je met die angst kunt doen. Als angst ertoe leidt dat je overdreven voorzichtig wordt, of dat die angst je beperkt of je leven volledig in beslag neemt, dan is er ruimte voor verbetering!

 

Onderzoek je angst

Nothing to fear day, is een dag waarop mensen hun angsten onderzoeken en kijken of de angsten hen ervan weerhouden het leven ten volle te leven. Het kan een dag zijn om te werken om deze angsten te overwinnen. Het is ook een dag om je bewust te zijn van de manier waarop jij reageert op gevaar en angst.

Angst is normaal, we zijn allemaal wel eens ergens bang voor. Spinnen. Je mondeling, Confrontatie met je werkgever of collega. Hoogtes. Een afgrond. Een parkeerplek naast de gracht. Maar soms zijn we ook bang op momenten dat die angst ons tegenhoudt om iets te doen dat we eigenlijk best wel graag zouden willen. Een afspraak maken. Iemand op date vragen. Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen. Een verre reis maken. In sommige van die gevallen is het effectief om de angst dan juist op te zoeken. Om je angst onder ogen te komen, zeg maar om de angst in de bek te kijken…

 

Angst onder ogen komen

Een boeddhistische benadering van de nothing to fear day is de angst in de bek kijken, ofwel je hoofd in de bek van de draak te stoppen. Klinkt wel heel erg drastisch. Maar bij nader inzien is deze methode zo gek nog niet. Als je je angst vergelijkt met een draak en je de keuze hebt tussen weglopen van de draak en je hoofd in de bek van de draak te stoppen dan kies je wellicht in eerste instantie voor de vlucht. Maar of dit zo’n goede eerste reactie is, is dus de vraag.

Wanneer je wegloopt van de draak zal hij alleen nog maar meer vuur spugen. Stop je je hoofd in zijn bek, kan hij in ieder geval geen vuurspuwen. Sterker nog van dichtbij lijkt die draak ineens helemaal niet meer zo groot en vraag je je wellicht af, waarvoor je nu eigenlijk bang was.  De draak zat al die tijd in je eigen hoofd.

“De angst voor verandering is vaak groter dan de verandering zelf.”

Met volle angst vooruit

Wachten totdat je angst vanzelf overgaat, is dus niet de meest succesvolle manier. Voor alles is een eerste keer. Je krijgt nooit die ene baan als je de telefoon niet durft op te pakken, je wordt nooit een zanger als je niet voor volle zalen durft te staan. En de liefde van je leven loopt gewoon voorbij als hem niet aanspreekt. Gemiste kans.

 

Je hoeft je angst niet te overwinnen

Tuurlijk! Denk je, makkelijker gezegd dan gedaan. Nou dat valt nog mee, want je angst overwinnen hoeft helemaal niet, je kunt ook accepteren dat je angst hebt. Je vecht er dan niet tegen maar weet dat die angst er is. Want je kunt namelijk naar een sollicitatiegesprek gaan met zenuwen en angst, je kunt een liedje zingen voor een groep mensen terwijl je bang bent om af te gaan. Je kunt iemand uitvragen met de kans op afgewezen te worden. Bedenk jezelf wat er feitelijk het ergste is wat er zou kunnen gebeuren. Bedenk ook eens wat het beste zou zijn wat er zou gebeuren. Wat wil je? Wat weegt zwaarder? Sluit dus vriendschap met je angst. Steek je kop in die draak en ga met volle angst vooruit.

Lukt je niet alleen? Of wil je meer weten over wat stress doet met je lijf of met je wat stress doet met je lijf of met je hersenen? Dan kun je natuurlijk ook hulp inschakelen van een fijne Healthy Crew coach. En ga je zo een fijne toekomst tegemoet, niet zonder angst, maar wel richting al het leuke wat je kunt bedenken!

 

Kennismaken?

Wil je kennis maken met de Healthy Crew Of wil je reageren of heb je vragen over de deze blog? We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen. Meer weten over ademhaling, gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie, vitaliteit of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

 

Gratis adviesgesprek

Gratis online adviesgesprek met één van onze coaches inplannen kan snel en gemakkelijk. KLIK OP DEZE LINK om jouw gesprek in te plannen.

JOUW GESPREK INPLANNEN >

 

#HealthyCrewNL #angst #angstmagerzijn #ACT #HealthyCrewhelpt #nothingtofearday #omgaanmetangst #omgaanmetstress #stress

Ruby Dickhoff