super moe

Super moe en toch niet kunnen slapen

Super moe en toch niet kunnen slapen

Supermoe en toch niet kunnen slapen. Heb jij dat ook ? Dat je echt omvalt van vermoeidheid ๐Ÿ˜’ , moe wakker wordt, overdag ook moet slapen, maar dat je ’s nachts wakker ligt en niet kunt slapen? ๐Ÿ˜ดVaak is dat omdat je nog “AAN” staat, omdat je je motor niet meer kunt uitzetten, omdat je continue hebt bloot gestaan aan stress ๐Ÿ˜ต situaties. En je lichaam in de vecht/vluchtstand staat.

 

Niet kunnen slapen en het sympathisch zenuwstelsel

Supermoe en toch niet kunnen slapen is een teken van chronische vermoeidheid is een van de eerste symptomen van je lichaam dat het je allemaal wat teveel wordt. Wanneer je langdurig veel stress, angsten of spanningen ervaart, raakt je lichaam ontregelt en uit balans.

Het sympathisch zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij de fysiologische werking van stress. Het sympathisch zenuwstelsel brengt namelijk het lichaam in staat van gereedheid, wanneer inspanning vereist is. Een spannende, stressvolle of bedreigende situatie roept eveneens deze reactie op. De vecht- en vluchtmodus is een verdedigingsmechanisme dat ook wel een acute stressreactie wordt genoemd.

 

Vecht vlucht modus

De vecht- en vluchtmodus is een verdedigingsmechanisme dat ook wel een acute stressreactie wordt genoemd. Dit fysiologisch en biologisch fenomeen wordt sinds oudsher door de mensen ervaren. Wanneer er sprake is van een levensbedreigende ervaring en het lichaam een bedreiging heeft waargenomen, communiceert het zenuwstelsel met het endocriene systeem om het lichaam op actie voor te bereiden. Er worden stresshormonen vrijgemaakt die invloed hebben op het lichaam en deze het lichaam de twee opties geeft: vechten of vluchten.

Ons lichaam heeft dezelfde reactie als je continue “AAN” staat en je een gejaagd gevoel hebt, of niet meer kunt stoppen met denken en piekeren, of wel moe bent maar niet kunt slapen. Stress heeft dus heel veel invloed op je gedrag, je denken en je denken en je hersenen.

 

Voel je je altijd super moe, kun je niet slapen en ben je futloos

Iedereen is wel eens moe en na een drukke periode is het vrij normaal dat je je moe voelt. Wanneer je dan wat energiegevers hebt toegevoegd zul je merken dat je je snel weer beter voelt. Maar als dit mechanisme uit balans is en je energievreters groter zijn dan je energiegevers en dit een hele periode aanhoudt, dan veranderd je ‘gewone’ vermoeidheid in extreme vermoeidheid. Als die extreme vermoeidheid verandert in uitputting, heb je รฉรฉn van de drie symptomen van burn-out te pakken.

Ben je โ€™s avonds doodop en compleet uitgeblust van je werk? Ben je super moe en kun je toch niet slapen? Heb je na je werk nergens meer energie voor en neem je (bewust of onbewust) afstand van je omgeving ook van alle leuke dingen? Dan wordt het tijd dat je hulp ๐Ÿ’ช gaat zoeken en de regie over je leven en je energie weer gaat nemen. Wij helpen je graag om weer met volle energie lachend in het leven te staan.

Hulp van een ๐Ÿ’š Healthy Crew coach bijvoorbeeld. Die kan je tools aanreiken om beter te leren omgaan met stress. Zodat jij straks weer beter gaat slapen en je leert je motor weer uit te zetten. ๐Ÿ’š

 

Kennismaken?

Wil je kennis maken met de Healthy Crew Of wil je reageren of heb je vragen over de deze blog? We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen. Meer weten over ademhaling, gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie, vitaliteit of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

 

Gratis adviesgesprek

Gratis online adviesgesprek met รฉรฉn van onze coaches inplannen kan snel en gemakkelijk. KLIK OP DEZE LINK om jouw gesprek in te plannen.

JOUW GESPREK INPLANNEN >

 

#HealthyCrewNL

Ruby Dickhoff