leefstijl stress en burn-out coach

Waarom dingen doen je gelukkiger maken dan dingen bezitten 

Leef alsof het je laatste dag is. André Hazes

We hebben het er al eerder over gehad, je kunt je helemaal verliezen in de aankoop van de meest geweldige producten. Dagelijks wordt je ook blootgesteld aan honderden koopstimuli die gericht zijn om spullen te kopen, maar niets maakt je blijer dan een mooie ervaring. Alhoewel een mooie nieuwe tas, een nieuwe gadget zoals een iPhone, een geweldig kledingstuk of nieuwe designer schoenen natuurlijk superfijn zijn, zijn deze items niet blijvend. Ook het gevoel is niet blijvend.

Dingen doen, ervaringen of belevingen dragen bij aan je geluksgevoel.

Als het je laatste dag is geniet je dan van designer schoenen? Of ga je dan met je beste vrienden iets fantastisch beleven? Wij denken toch het laatste, alhoewel je  er misschien best lekker bij loopt met een paar designer schoenen.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die hun geld vaker aan een ervaring uitgeven in plaats van aan materiële dingen, vaker gelukkiger zijn.

De uitdrukking een ervaring rijker is dan ook precies waar dit artikel over gaat. Dingen doen, ervaringen of belevingen dragen bij aan je geluksgevoel. Hieronder 6 redenen waarom dat zo is en waarom we je het toch eens zou kunnen proberen. Want wij willen maar één ding, dat je er (blijvend) gelukkig van wordt.

 

1-De kick van een ervaring is duurzamer dan van spullen
Die nieuwe tas, schoenen of auto: De euforie die je had bij aankoop verdwijnt na een tijdje. En bij de hardcore shoppers die echt voor de kick gaan, gaat dat steeds sneller. Alleen, dit gevoel vervaagt na een tijdje. Totdat je weer iets nieuws koopt. Ervaringen blijven voor altijd bij je: je kunt altijd ‘teruggaan’ naar dat ene moment dat je beleefde met vrienden, die bijzondere reis, of een avondje dansen… deze momenten verliezen nooit aan waarde.

2-Ervaringen geven je een ander perspectief
Een ervaring zoals een excursie, een workshop of reizen is de ultieme manier om je kennis te verrijken, een ander perspectief naar de wereld en je gezondheid te te geven. En om de wereld van een andere kant te leren kennen, en daarmee jezelf te ontwikkelen. Ga er eens op uit naar een nabijgelegen plaats waar je nog nooit bent geweest, of zoek de natuur op. Ervaringen hoeven niet groots en meeslepend te zijn om blijvende impact te hebben.

3-Ervaringen geven voelbaar betekenis
Je zintuigen worden geprikkeld tijdens een avond opera of cabaret, een bezoek aan een museum, het maken van stedentrip of het maken van een reis vergroot je kennis en je wereld. Je geluksfactor groeit door de ervaringen die betekenisvol en belangrijk zijn. Ervaringen laten je niet alleen letterlijk zien hoe iets in elkaar zit, maar laten het je vooral ook voelen.

4-Ervaringen maken dankbaar
Dankbaarheid is een van de grondbeginselen van een gelukkig leven. Bezit daarentegen maakt vaak ongelukkig. Even een boeddhistische inslag, maar de historie heeft dit inmiddels wel bewezen. Maar je dankbaar voelen voor het moment is kostbaar en blijvend.

5-Ervaringen helpen je bij tegenslagen
De herinnering aan een mooie ervaring is onvergetelijk. Je kunt altijd terug gaan naar dat moment en dat moment herbeleven. Als je bewust een ervaring beleeft en deze bewust opslaat, kun je altijd terug naar dit gevoel. Klinkt een beetje zweverig, maar het is bewezen dat in mindere tijden juist deze ervaringen fungeren als buffer. En zo kun je ook tegenslagen beter handelen.

6-Ervaringen helpen om je doel en passie in het leven te vinden
Doordat je de ervaringen beleeft leer je ervan en geeft het inzicht wie je bent, wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en wat nog meer wilt ontdekken in het leven. Welke ervaring smaakt naar meer? Hierdoor ga je nieuwe doelen stellen. En die doelen geven je leven richting en zingeving.

Eerlijk, er zijn maar weinig nieuwe zonnebrillen die dat voor elkaar hebben gekregen.

Ervaringen zijn geen gebruiksvoorwerpen die stuk gaan of uit de mode raken. Het zijn waardevolle investeringen die je leven blijvend verrijken! Want ervaringen hebben het eeuwige leven.

 

Kennismaken?

Wil je kennismaken met de Healthy Crew? Of wil je reageren of heb je vragen over de deze blog? We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen. Meer weten over ademhaling, gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie, vitaliteit of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

Gratis adviesgesprek

Gratis online adviesgesprek met één van onze coaches inplannen kan snel en gemakkelijk. KLIK HIER om jouw gesprek in te plannen.

JOUW GESPREK INPLANNEN >

 

#HealthyCrewNL #angst #stressmagerzijn #ACT #HealthyCrewhelpt #nothingtofearday #omgaanmetangst #omgaanmetstress #stress #coaching #coach #stresspreventie #erkendecoaches

Ruby Dickhoff