leefstijl stress en burn-out coach

Succesvol afvallen in 5 stappen 

Hoe vaak ben je in januari begonnen met afvallen? En ook dit jaar? Wat is het resultaat na de eerste maand van 2020? Is het gelukt? Of ben je weer in de oude patroon? Hoe kan dat toch dat het zo moeilijk is om het vol te houden? En interessanter, wat moet je doen om 2020 succesvol af te vallen? Lees dan snel verder..

Stap 1 – Doelen stellen
Specifieke uitdagende doelen zorgen voor focus en aandacht. De aandacht voor irrelevante activiteiten om je doel te behalen vermindert, ten gunste van de activiteiten die wel gelieerd zijn aan het gestelde doel. Daarnaast bevorderen uitdagende doelen de inzet. Tevens zorgt een uitdagend doel ervoor dat je langer doorgaat met je inspanningen.

Doelen stellen hebben als resultaat; 

 • Focus en aandacht
 • Hogere mate van inzet
 • Verlengde inspanning, je gaat langer door
 • Activering kennis, vaardigheden en strategieën
 • Verbeterde de prestaties

Ter bevordering van het resultaat zou je onderstaande acties kunnen ondernemen;  

 • Het publiek maken van je doel (het gaat dan namelijk ook over je eigen integriteit)
 • Je vorderingen meten, gewicht en cm’s. Door te zien dat het werkt motiveer je jezelf om door te gaan. Meten = weten!
 • Maak een foto van jezelf als begint en bekijk tijdens het proces je vorderingen ook in beeld.
 • Stel tussentijdse doelen. En deeldoelen. Het halen van het (tussen)doel levert een beloning op en de eigenwaarde stijgt, ook het vertrouwen om andere doelen te behalen. Dit motiveert je om uitdagendere doelen te stellen.
Resultaat?! Je komt terecht in een positieve spiraal


Valkuil
Voorkom doelenconflict. Als je doel is veel feestjes aflopen en meer uiteten gaan met vrienden en je wilt ook afvallen dan is zijn je doelen conflicterend. Stel je doelen bij want conflicterende doelen hebben als gevolg dat de doelen niet worden behaald. Je doelen moeten dus wel in één lijn liggen.


Eisen aan de doelen stellen: 

 • Maak je doel SMART
  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden
 • Moeilijk haalbare doelen kun je soms beter vertalen in gedragsdoelen. Dus in plaats van 20 kilo afvallen in een jaar. Maak er dan van gezond eten, en koolhydraatarm eten.

 

Stap 2 -Kies voor Keto Fasting
Keto Fasting? Jep, een combinatie van Ketogeen eten en intermittent fasting. Is het een dieet? Nee! Want diëten werken niet. Nooit, alleen op korte termijn. En het is tijd dat we daar eerlijk over zijn. Het werkt alleen als je je levenstijl aanpast. En jaa, dat is moeilijk, maar wel te doen als je zelf inziet dat er iets moet veranderen, en je zelf bereid bent je hier in te willen verdiepen.

Lees meer op de website over Keto Fasting

 

Stap 3 – Stop met suiker en start KETO
Begin met het stoppen van het eten van suiker, en verlaag je koolhydraat-inname. En ook hier is meten belangrijk, niet je calorieën tellen, maar wel je koolhydraten van je voeding bijhouden. Hou aan maximaal 45 gram koolhydraten per dag. Bouw dit af.

 

Stap 4 – Begin met het invoeren van een eetraam en een vastraam
Verdeel je dag in een periode dat je vast, (en dus niets eet) en een periode dat je eet. Bouw dit langzaam af naar 2 eetmomenten in een periode van 12 uur. Ga daarna stap voor stap naar niet eten in een periode van 16 uur per dag.

Let op
In deze periode moet je wel al je voedingsstoffen binnen krijgen en dat betekent dus dat gezond moet eten met voldoende (gezonde) vetten, grote hoeveelheden groenten en af en toe ook geen vlees. Beperk je vleesinname.

 

Stap 5 – leer plannen 

Leer jezelf plannen.  
Want als je bijvoorbeeld wekelijks voorbereid wat je gaat eten en dit vooruit ook klaar maakt, dan heb je altijd een gezonde maaltijd bij de hand. Als je het druk hebt heb je geen excuus dat je geen tijd had voor een gezonde maaltijd. Ook kun je zorgen dat er kleine porties noten klaarliggen of stukjes rauwkost met een lekker dipje.

Oh zorg dat je genoeg water drinkt gedurende de dag. Want soms denk je dat je honger hebt, maar verwar je dat gewoon met dorst.

 

Ten tweede kun je voor jezelf een Als-dan planning maken. 
Een Als-dan planning, maak je door situaties te bedenken waarbij je de fout gaat. (je weet zelf heel goed wanneer want je bent zelf de ervaringsdeskundige bij het maken van fouten. Bedenk wat je zegt als je collega trakteert op een taartje. Of hoe je jezelf gaat belonen na het sporten, of na een dag hard werken. Wat ga jij dan doen en zeggen. Zo bereid je jezelf voor op sociale situaties en kom je niet voor een moeilijke beslissingen, waarbij het snel fout kan gaan.

Een Als-dan planning roept een trigger op die een respons vereist.

Zo doorbreek je oude gewoontes en leer je jezelf nieuwe gewoontes aan.

Meer weten? Reactie en vragen

We ontvangen graag je reactie en vragen. En vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te delen met je vrienden, familie en kennissen. Meer weten over gezonde voeding, beweging, ontspanning, burn-out en stress preventie of het veranderen van je leefstijl? Neem contact met ons op!

Aangepast 29-december 2019

No Comments

Your comment...NameE-mail

Leave a reply